Pokrajina ukinula finansijsku pomoć za treće dete

Pokrajinska vlada ukinula je finansijsku pomoć za treće dete majkama u Vojvodini, koja se u iznosu od 12.000 dinara na mesečnom nivou isplaćuje od 2013. godine.
Pokrajina ukinula finansijsku pomoć za treće dete
Foto: 021.rs
Majke u Vojvodini, naročito u Novom Sadu, dugo su imale finansijsku pomoć veću u odnosu na druge delove Srbije, a naročito Novosađanke. Naime, Novosađanke su finansijsku pomoć za decu dobijale i od Grada Novog Sada i od Pokrajine. Međutim, kako je Republika donela Zakon o finansijskoj podršci porodici sa decom, koji je na snazi od 1. jula, Pokrajina je odlučila da svoju finansijsku podršku ukine za svu decu koja su rođena nakon 24. decembra 2017. godine.
 
Pokrajinska vlada donela je na sednici 18. jula odluku o izmenama odluke o ostvarivanju novčane pomoći porodici u kojoj se rodi treće dete. U izmenama se navodi da će novčanu pomoć dobijati majke koje su rodile treće dete zaključno sa 24. decembrom 2017. godine, pod uslovom da u trenutku rođenja trećeg deteta ima prebivalište najmanje godinu dana u Vojvodini. 
 
Takođe, majke imaju rok od najkasnije godinu dana da podnesu zahtev za isplatu novčane pomoći, dakle u ovom slučaju najkasnije do 24. decembra 2018. godine. 
 
"Svi korisnici prava koji podnesu zahtev za ostvarivanje novčane pomoći porodici za treće dete, za decu trećeg reda rođenja rođenu nakon dana 24. decembra 2017. godine, zaključno sa danom 30. jun 2018. godine, nastaviće sa ostvarivanjem svojih prava u skladu sa odredbama zakona kojim se uređuje finansijska podrška porodici sa decom", navodi se u izmenjenoj odluci Pokrajine. Ovo znači da će Pokrajina faktički retroaktivno primenjivati Zakon o finansijskoj pomoći porodici sa decom, koji je formalno stupio na snagu 1. jula i čije odredbe se primenjuju od tog dana, za decu rođenu 1. jula.
 
Primena Zakona o finansijskoj podršci porodici sa decom jasno je naznačena od 1. jula u članu 23.
 
Roditeljski dodatak za treće dete rođeno 1. jula 2018. godine i kasnije utvrđuje se u visini od 1.440.000 dinara i isplaćuje se u 120 jednakih mesečnih rata po 12.000,00 dinara.
 
U suštini, majke koje rode treće dete primaće novčanu pomoć u istom iznosu kao i do sada, samo na nacionalnom nivou i u periodu od 10 godina (120 mesečnih rata) umesto u periodu od dve godine (24 mesečne rate), kako je isplaćivala Pokrajina. Jedina razlika je u činjenici da majke u Vojvodini neće biti "u prednosti" po ovoj specifičnoj pomoći u odnosu na ostatak Srbije.
 
Inače, u Zakonu o finansijskoj podršci porodici za decom (član 11) navodi se da "AP Vojvodina, opština, odnosno grad mogu da, ako su obezbedili sredstva, utvrde i druga prava, veći obim prava od prava utvrđenih ovim zakonom i povoljnije uslove za njihovo ostvarivanje".
 
Takođe, pre nego što je izmenila odluku i ukinula pomoć za treće dete, Pokrajinska vlada je na sednici 24. januara ove godine utvrdila da će iznos pomoći za treće dete za 2018. biti, kao i do sada, 12.000 dinara, da će biti isplaćena redovno i bez kašnjenja. 
 
Novi Zakon o finansijskoj podršci porodici sa decom veoma je upitan zbog odredaba koje ne idu u korist roditeljima. Na primer, zakon predviđa da se isplata dodatka prekida ako dođe do razvoda braka ili prekida vanbračne zajednice, dok Ministarstvo rada ne donese odluku. Takođe, kako su nedavno poručili u Centru za mame, zakon diskriminiše žene koje zarađuju više od tri prosečne plate - ukoliko žena ili njen partner mesečno zarađuje više od 1.260 evra, ovaj iznos neće imati tokom porodiljskog odsustva zato što je predviđeno da je najveća naknada koju je moguće primiti u tom periodu tri prosečne plate (oko 1.250 evra, manje-više).
  • Mama

    19.03.2019 10:28
    Trece dete
    Da li imam pravo od vojvodine na trece dete iako sam zaposlena? Porodila sam se 5.12.2018.nerazumem bas najbolje negde pise da imamo pravo zaposlene porodilje a negde da nemamo.
  • mima

    01.02.2019 12:24
    nepravda
    Resenje od APV za trece dete sam dobila u martu 2017 imam prava dve godine do marta 2019 juce su bile uplate na racun svi su dobili a ja nisam a resenje vazi do marta 2019 moze li mi neko reci sta se desava i kakvi su to ljudi ili ko ima broj ministarstva dami prosledi
  • majkatroje dece

    29.01.2019 17:34
    isplata
    Kada ce biti isplata od APV za januar danas 29 jos nista ako neko zna nek napise hvala

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina