Pokrajina deli sredstva porodicama sa trećim i četvrtim detetom za nekretnine

Vojvođanske porodice u kojima se rodi treće ili četvrto dete uskoro će moći da dobiju bespovratna sredstva od Pokrajine za kupovinu nove ili nadogradnju/adaptaciju postojeće nekretnine.
Pokrajina deli sredstva porodicama sa trećim i četvrtim detetom za nekretnine
Foto: Pixabay
Pokrajinska vlada nedavno je usvojila Pravilnik o uslovima za dodelu bespovratnih sredstava porodicama u kojima se rodi treće ili četvrto dete za rešavanje stambenog pitanja ili za unapređenje uslova stanovanja, a ubrzo je raspisala i konkurs za dodelu novca.
 
Tim pravilnikom, Pokrajina je definisala ciljeve, namenu, uslove za učešće na konkursu i celokupan postupak za dodelu novca porodicama.
 
Pre svega, Pravilnik definiše da je porodica bračna i vanbračna zajednica sa decom, ali i porodica sa jednim roditeljem. Jednoroditeljska porodica je, prema Pravilniku, porodica u kojoj jedan roditelj vrši roditeljsko pravo samostalno, pod uslovom da je drugi roditelj nepoznat, preminuo, a nije ostvareno pravo na porodičnu penziju ili je postao potpuno i trajno nesposoban za rad, bez prava na penziju. Ovakva definicija jednoroditeljske porodice uža je od one koja se navodi u Zakonu o finansijskoj podršci porodici sa decom, koja prepoznaje jednoroditeljske porodice u kojima se prima penzija. Na konkursu Pokrajine ovakve porodice nemaju pravo učešća. 
 
Sredstva se isplaćuju iz nedavno osnovanog budžetskog fonda APV za pronatalitetnu politiku.
 
Cilj ove nove vrste pomoći Pokrajine je, kako se navodi u pravilniku, zaustavljanje negativnih demografskih trendova, kao i afirmacija pronatalitetne populacione politike na teritoriji Vojvodine. 
 
"Jedan od važnih preduslova povećanja nataliteta jeste i rešavanje stambenog pitanja porodica u kojima se rodi treće ili četvrto dete, odnosno, roditelja ove dece (u daljem tekstu: učesnika konkursa) koji u vlasništvu ne poseduju odgovarajuću stambenu jedinicu, kao i unapređenje uslova stanovanja porodicama u slučajevima u kojima majka rodi treće ili četvrto dete, u smislu odgovarajućih standarda o veličini raspoloživog stambenog prostora u skladu sa članom 90. Zakona o stanovanju i održavanju zgrada", navodi se u pravilniku.
 
Pomenuti član Zakona o stanovanju bavi se veličinom nekretnine. Da bi neko ostvario pravo na stambenu podršku u odnosu na kriterijum prostornih uslova stana, jedini stan koji ima u svojini, u zavisnosti od broja članova porodičnog domaćinstva, mora biti manje površine od minimuma površina koje zakon prepoznaje kao odgovarajuće za neku porodicu. Konkretno, za tročlano domaćinstvo je idealan jednoiposoban, dvosoban ili dvoiposoban stan, neto korisne stambene površine od 40 do 56 kvadrata, a za četvoročlano domaćinstvo - dvosoban, dvoiposoban ili trosoban stan, neto korisne stambene površine od 50 do 64 kvadrata.
 
U smislu ovog Pravilnika, pod nekretninom smatraju se stan ili kuća koji su upisani u katastar nepokretnosti. Nekretnina mora biti u vlasništvu ili suvlasništvu učesnika konkursa ili članova njihovog zajedničkog domaćinstva. 
 
Najviši iznos koji može da se dodeli je 1,2 miliona dinara.
 
Pravo učešća na konkursu imaju majke koje su na dan 1. januar 2018. godine pa do dana raspisivanja konkursa rodile treće ili četvrto dete po redosledu rođenja. Najmanje jedan od roditelja mora da bude državljanin Srbije i da najmanje pet godina ima neprekidno prebivalište na teritoriji Vojvodini. 
 
Roditelji koji konkurišu moraju neposredno da brinu o trećem ili četvrtom detetu, da njihova prethodno rođena deca nisu smeštena u hraniteljsku/starateljsku porodicu ili data na usvojenje, da nisu lišeni roditeljskog prava, da nisu korisnici novčane socijalne pomoći, kao i da je najmanje jedan od roditelja zaposlen; Ako apliciraju za dogradnju ili adaptaciju, roditelji bi trebalo da su prethodne tri godine vlasnici ili suvlasnici nekretnine.
 
Pare se dodeljuju bodovanjem. Veći broj bodova dobija se sa stepenom obrazovanja, pa tako roditelj koji ima srednju školu dobija pet bodova, a doktor nauka 20 bodova. Dodatnu prednost, naročito u slučaju istog broja bodova, imaju jednoroditeljske porodice, porodice u kojima su osobe sa invaliditetom, koje imaju veći ukupan broj dece, koje imaju manja prosečna primanja ostvarena u tri meseca koji prethode mesecu raspisivanja konkursa i koja nemaju nikakvu nekretninu. 
 
Kad dobije novac, porodica zaključuje ugovor sa sekretarijatom i ugovor o kupovini nekretnine sa prodavcem nekretnina. To se radi u roku od 15 dana od donošenja rešenja. Sekretarijat će preneti novac na račun člana porodice, koji ima pet dana da prenese novac prodavcu nekretnine, kao i da komisiji dostavi overen ugovor o kupoprodaji nekretnine i izvod iz banke kao dokaz o uplati na račun. 
 
Roditelji postaju vlasnici kupljene nekretnine u jednakim suvlasničkim delovima. Ako ne budu poštovali prethodno navedene uslove, solidarno vraćaju novac. 
 
Korisnici sredstava dužni su da na svojim suvlasničkim delovima upišu hipoteku za buduće i uslovno potraživanje u korist Autonomne pokrajine Vojvodine.
 
Konkurs je raspisan 31. avgusta, a otvoren je do 15. oktobra.
  • Sanela ramoni

    16.09.2023 20:27
    Pomoc
    Potrebna mije pomoc iman 3dece i potrebnamije pomoc za nekretninu jer nemam nishta namesteno u kuci jedno dete mi ide upreskolsko o druga dva su samnom u kuci a mala su nemam nista bas nishta a neradimo prdebnamije buducnost za decu zato hocu dami pomognete i sta trebam da uradim
  • DALIBORKA

    03.06.2021 09:57
    Konkurs
    Pise maljka koja nikada od ove drzave nije imala ni deciji dodak a rodila sam 3 dece cerku i dva blizancaradi muz i ja oboje smo tehnicko osoblje u preskolskoj ustanivi cika jova zmaj vozdovac molim vas da pomognete sinu i snaji koji su zaposleni u beogradu da mogu priustiti njihovoj maloj deci i njima kucicu skromnu
  • kimi

    04.09.2018 18:08
    Samo vi delite moje/nase poreseke pare, ako neko moze da pravi 3 ili 4 deteta, to znaci da taj moze i da placa to... ili nek nema dece kao svaki razuman covek.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina