Ljukovo: Deci podeljena humoristična slikovnica, roditelji uzrujani zbog nasilnih sadržaja

Slikovnica koju su vaspitačice državne Predškolske ustanove "Boško Buha" Inđija, u vrtiću u Ljukovu, poklonile mališanima uzrasta od četiri do šest godina uznemirila je tamošnje roditelje zbog nasilnih sadržaja.
Ljukovo: Deci podeljena humoristična slikovnica, roditelji uzrujani zbog nasilnih sadržaja
Foto: 021.rs
"Nemoj ništa da brineš, tvoja porodica će biti ponosna na tvoju časnu smrt". "Znaš da će tvoja smrt pomoći drugima. To je častan čin." "Mogao bi da budeš oguljen (odran). U proleće zarobljenike žrtvuju u Šipetoteku, bogu mladog bilja. Zarobljenicima oderu kožu i njom pokrivaju kip božanstva."
 
Ovo su samo neke od poruka i delova teksta iz sporne slikovnice, piše Infonet Vojvodina. Na slikovnici "Ne bi ti se svidelo da budeš astečka žrtva. Grozote koje radije ne bi da upoznaš" postoji pečat Predškolske ustanove "Boško Buha" iz Inđije, istaknut je logo Kreativnog centra, kao autor potpisana je Fiona Mekdonald, a ilustrator Dejvid Antram.
 
Roditelj petogodišnjeg dečaka N. B. slikao je nekoliko strana pomenute slikovnice, u koje je redakcija Infonet-a imala uvid. Crteži u slikovnici verno opisuju ono što piše u tekstu na svakoj strani, a sve obiluje opisima časne smrti, krvi, dranja kože, odsecanja glava i slično.
 
"To je samo 15 odsto gadosti koje se nalaze u slikovnici koju su podelili deci u vrtiću!", izjavio je za InfoNet N. B. On kaže da je revoltiran i besan zbog onog što je doživeo. Kaže da možda ne bi ni znao "kakvu sramotnu slikovnicu" su vaspitačice dale mališanima, da nije čuo svoje dete kako čita citate iz nje.
 
"Čuo sam da pominje krv, odrubljene glave, časnu smrt, da će neko nekome odrati kožu i bio sam šokiran. Pomislio sam da dete izmišlja, pa sam ga upitao - ma, šta to govoriš? On mi je rekao - tata, čitam slikovnicu! Tek je onda usledio šok", navodi sagovornik InfoNet-a.
 
Kada je počeo da lista slikovnicu, kaže da je bio zgranut onim što tamo piše, a posebno kad je na koricama slikovnice video pečat Predškolske ustanove "Boško Buha" Inđija.
 
Kaže da čak toliko ni ne osuđuje vaspitačicu, koliko direktora ustanove i ostale više instance.
 
"Nacrtan je nož od kamena, a uz sliku stoji objašnjenje da on služi za vađenje srca. Taj nož liči na makaze. Pitao sam vaspitačicu, dok sam pokušavao da joj objasnim šta su oni to plasirali deci od pet godina, da li je svesna šta iz svega toga može da proistekne. Mi u kući imamo makaze, koje liče na taj njihov skaradni nož iz slikovnice. Ko će biti odgovoran ako moje dete, sledeći uputstva iz slikovnice koju im je dala Predškolska ustanova, sutra uzme makaze i, ne daj bože, ubode neko drugo dete. Jer, baš tako je nacrtano u toj njihovoj slikovnici. Vaspitačica nije znala šta da mi odgovori. Naježim se kad pomislim šta sve može da zaključi jedna dečija glava kad čita ovako nešto i gleda te slike", kaže N. B.
 
U "Kreativnom centru", koji je izdao slikovnicu, kažu da je reč o humorističkom prikazu istorije. U pisanom odgovoru redakciji InfoNet-a, koji potpisuje direktorka te izdavačke kuće Ljiljana Marinković, navode da su "ugledni autori slikovnice na humoristički način" predstavili određeni istorijski period. 
 
"Ovo je jedna od brojnih knjiga iz serijala koji na humoristički način govori o različitim periodima istorije. Serijal je zasnovan na pouzdanim istorijskim činjenicama i pisali su ga ugledni autori. Sve knjige u ovom serijalu imaju naučno-popularni karakter i njihova misija je da zainteresuju mlade čitaoce za kasnije proučavanje istorije, a astečka civilizacija svakako je jedna od značajnih tema za opštu kulturu. Knjiga je objavljena 2005. godine", kaže direktorka "Kreativnog centra" Ljiljana Marinković.
 
Ukoliko se knjiga čita s decom predškolskog uzrasta koju ova tematika zanima, a koja još ne čitaju samostalno, podrazumeva se da će odrasla osoba, vaspitač ili roditelj, potražiti odgovarajući način na koji će istorijske činjenice približiti i objasniti deci. Deca su po prirodi radoznala i s tom njihovom radoznalošću treba raditi, a ne cenzurisati je praveći selekciju između podobnih i nepodobnih sadržaja. To je zamka u koju odrasli često upadaju, ponekad i iz najboljih namera", kaže direktorka “Kreativnog centra”.
 
U "Kreativnom centru" navode da ta izdavačka kuća postoji već 30 godina, te da su objavili blizu 1.500 naslova namenjenih deci svih uzrasta, kao i odraslima koji rade s njima.
 
  • Aura

    25.05.2020 03:22
    Ko je ovo dozvolio?
    Da li je u pitanju jedna osoba pa da kazemo da je u pitanju psihicka bolest (bez namere vredjanja) ili vise pa da pricamo o tome ko ima korist od ovoga?!
  • /

    11.09.2018 07:01
    /
    a kreativni centar je zapanjen a nije bio zapanjen kada je uvalio tiraz da ga otkupe

    budite svesni da nasi izdavaci ne zive od prodaje u knjizarama
    obzirom da kc opstaje uz svaku vlast-dovoljno
  • Kreativni centar

    09.09.2018 16:19
    Kreativnost
    Prilično čudan smisao za humor.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina

SVM samostalno na lokalne izbore u Vojvodini

Savez vojvođanskih Mađara (SVM) na predstojeće lokalne izbore u vojvođanskim opštinama i gradovima izlazi samostalno kao i u prethodnih 17 godina, saopštio je predsednik SVM Balint Pastor.