Zrenjanin: Na Dan oslobođenja ponovo priča o promeni imena grada

Lokalno udruženje "Petrovgrad" koje se zalaže da se tako ponovo naziva grad Zrenjanin, pozvalo je preko društvenih mreža građane da večeras od 18 časova prošetaju centrom s Aleksandrom Karađorđevićem i njegovom suprugom Katarinom.
Zrenjanin:  Na Dan oslobođenja ponovo priča o promeni imena grada
Foto: 021.rs
Uduženje je građane pozvalo da potpišu peticiju za raspisivanje referenduma za vraćanje naziva "Petrograd" koji je Zrenjanin imao od 1935. do 1946. godine, u spomen na kralja Petra Karađorđevića.
 
U Zrenjaninu se danas obeležava 74. godišnjica oslobođenja od nacista u Drugom svetskom ratu.
 
Planiran je prijem Karađorđevića kod gradonačelnika Čedomira Janjića u 17 časova, šetnja centrom grada i obilazak crkve Uspenja presvete Bogorodice, a zatim će u Narodnom pozorištu biti koncert "Kraljevskih gudača Svetog Đorđa".
 
Istorijski naziv današenjeg Zrenjanina je Veliki Bečkerek. Ukazom kraljevskih namesnika marta 1935. godine naziv je promenjen u Petrovgrad, a na drugu godišnjicu oslobođenja u Drugom svetskom ratu oktobra 1946. grad je dobio naziv Zrenjanin, u spomen na Žarka Zrenjanina "Uču" (1902-1942), revolucionara, učesnika Narodnooslobodilačke borbe, jednog od organizatora ustanka u Vojvodini i narodnog heroja Jugoslavije.
 
Refernedum, na kojem se dve trećine birača opredelilo da se ne menja naziv Zrenjanin, održan je 1992. godine.
 
LSV: Sramotan odnos vlasti u Zrenjaninu prema antifašizmu
 
Delegacija Lige socijaldemokrata Vojvodine, povodom Dana oslobođenja Zrenjanina od fašizma, položila je danas venac na mestu nekadašnjeg najvećeg nacističkog logora u Banatu i kritikovala odnos lokalnih vlasti prema vrednostima i tradiciji antifašizma.
 
Odlukom o ustavnovljenju praznika Zrenjanina, koju je osvojila Skupština grada, predvđeno je da se Dan oslobođenja u Drugom svetskom ratu obeležava kao jedan od tri praznika grada, ali u praksi, 2. oktobar 1944. godine, postoji samo na papiru, kazali su predstavnici LSV.
 
Dodali su da je za svaku osudu i stanje spomen obeležja pojedincima koji su učestvovali u antifašističkoj borbi, jer se rodne kuće narodnih heroja urušavaju, spomenici su devastirani, a spomen ploče ispisane grafitima.
 
"Nacistička okupacija ostavila je krvav trag u Zrenjaninu i drugim mestima Banata. Hiljade naših sugrađana je ubijeno. Nažalost, obeležavanje godišnjice pobede nad nacizmom i fašizmom u Zrenjaninu ni izbliza nije na zadovoljavajućem nivou", rekao je predsednik Gradskog odbora LSV0-a u Zrenjaninu Bojan Kostreš.
 
Današnjem skupu kod nekadašnjeg logora u Ulici Cara Dušana prisustvovali su i predstavnici Vojvođanske partije i Udruženja antifašista Zrenjanina.
  • V

    03.10.2018 14:43
    Zrenjanin
    dotični grad bez pijaće vode je duže nosio ime Bečkerek i Zrenjanin nego tzv. Petrovdrad, te je pomisao na "vraćanje" tog imena zlonamerna i nelogična, a i neće se dogoditi
  • NS67

    03.10.2018 13:34
    Zrenjaninci
    To je vama vaša Voda Dala!
    Prvo Vodu Promenite!!!
  • Петровград

    03.10.2018 11:26
    Кардељево, Пуцарево, Титоград, Иванград, Светозарево, Зрењанин...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina