Sombor: Za rekonstrukciju crpne stanice "Bezdan II" 73 miliona dinara

Počeli su radovi na rekonstrukciji crpne stanice "Bezdan II" kod Sombora, koja je ključni vodoprivredni objekat za snabdevanje vodom bačkog dela hidrosistema Dunav-Tisa-Dunav.
Rekonstrukcija crpne stanice "Bezdan II" jedan je od četiri investiciona projekta u vodoprivredi Vojvodine za koja su, u visini od 600 miliona dinara, obezbeđena finansijska sredstva rebalansom pokrajinskog budžeta u prvoj polovini ove godine.
 
"Iz tih sredstava se realizuje ova investicija u vrednosti od oko 73 miliona dinara. Takođe, radi se čišćenje kanala Vrbas-Bezdan, odnosno Velikog bačkog kanala, koji je usko povezan sa ovim kanalom. Ovom investicijom biće olakšan i poboljšan dotok vode i u postojeće podsisteme za navodnjavanje, pre svega u sistem Kula-Mali Iđoš", izjavio je pokrajinski sekretar za poljoprivredu, vodoprivredu i šumarstvo Vuk Radojević.
 
Prema rečima direktora "Voda Vojvodine" Slavka Vrndžića, radovi na "Bezdanu II" biće završeni početkom naredne godine, nova pumpa biće energetski efikasnija, zatim će se raditi i na druga dva agregata, kao i na prevodnici kod Bezdana.
 
"Kada se sve ovo poveže, posle više decenija, ponovo ćemo ovu žilu kucavicu, odnosno Veliki bački kanal imati u punom kapacitetu", rekao je Vrndžić.
 
Crpna stanica "Bezdan II", koja se nalazi na dunavskom odbrambenom nasipu kod naselja Bezdan, važan je vodoprivredni objekat iz sistema mreže kanala DTD, jer u periodu oskudice u vodi snabdeva kanal Vrbas-Bezdan vodom iz Dunava, a u periodu velikih unutrašnjih voda prebacuje suvišne vode tog kanala u Dunav. 
 
Od kada je izgrađena, pre 60-tak godina, prisutan je trend opadanja minimalnog nivoa Dunava i to predstavlja problem u radu crpne stanice. 
 
"Povećanjem kapaciteta ovog agregata sa četiri na pet kubnih metara u sekundi i spuštanjem kote u usisnom bazenu sa koje će se uzimati voda, biće lakši dovod vode do hidrosistema DTD", rekao je Radojević.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina