Pokrajina naredne godine kupuje vozilo za mamografske preglede

Pokrajinska vlada kupiće naredne godine specijalno vozilo, opremljeno medicinskom opremom za mamografski pregled.
"U Srbiji svake godine od raka dojke umre 1.600 žena, a registruje se 4.600 novoobolelih. S obzirom na to da je uzrok raka dojke i dalje nepoznat, od suštinske je važnosti da se bolest na vreme otkrije. Nažalost, na organizovan skrining mamografijom, koji se u našoj zemlji sprovodi kod žena starosti 50-69 godina, još uvek se malo žena redovno odaziva, pa se zdravstvenim ustanovama javljaju uglavnom kad tumor uznapreduje, čime je krajnji ishod lečenja u takvim slučajevima poražavajući", navodi se u saopštenju Pokrajinske vlade.
 
Pokrajina planira da obiđe celu Vojvodinu, naročito mesta u kojima nema dovoljno lekara ili su bolnice slabo opremljene. 
 
Takođe, u znak podrške borbi protiv raka dojke, od kojeg u našoj zemlji oboli svaka dvanaesta žena, zgrada Pokrajinske vlade osvetljena je ružičastom bojom.
  • A

    24.10.2018 12:30
    E
    Zašto se ugasio trend pregleda pluća po selima, a na sva zvona najavljuje mamografija?
  • dr

    24.10.2018 11:53
    bravo
    Da, tako je. Treba prvi put od 40-te godine života. Po jednoj šemi onda na svake dve godine, a ukoliko je neko od bliskih članova rodbine imao Ca dojke onda na svaku godinu. Sretno

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina