Učiteljica snimala autističnu devojčicu da dokaže da nije za školu

Učiteljica u OŠ "Branko Radičević" u Ravnom Selu, u opštini Vrbas, snimala je autističnu devojčicu, učenicu četvrtog razreda, kako bi dokazala da dete nije za inkluzivnu nastavu i da je treba isključiti iz škole, pišu "Novosti".
Učiteljica snimala autističnu devojčicu da dokaže da nije za školu
Foto: Pixabay
Kako navodi list, direktor Vladimir Kaljević je protiv učiteljice podneo krivičnu prijavu, a Humanitarno kulturno društvo "Multiart" iz Vrbasa, koje brine o deci s posebnim potrebama, zahteva da bude sankcionisan i drugi prosvetni radnik, jer je držao devojčicu dok ju je učiteljica snimala.
 
Direktor škole objašnjava da je majka devojčice, za koju ističe da je vrlo odgovoran roditelj, javila personalnom asistentu da će kasniti dvadesetak minuta u dolasku po dete. Međutim, devojčica, koja je navikla da majka dolazi odmah po završetku časova, briznula je u plač i burno reagovala, a učiteljica, koja nije njen odeljenski starešina, uzela je telefon i počela da je snima.
 
Devojčicu je to dodatno uznemirilo, a sve vreme ju je držao njen učitelj, koji je uplakano dete preuzeo od personalnog asistenta.
 
Učiteljica, koja je snimala dete, doskorašnji je direktor OŠ "Branko Radičević", a učitelj pređašnji.
 
Direktor navodi da je to nedopustivo i da je pripremljen i disciplinski postupak, čije će aktiviranje zavisiti od reakcije javnog tužioca, kojem je podneta prijava protiv učiteljice.
 
Navodi i da je devojčica premeštena u drugo odeljenje.
  • Vesnanije

    26.09.2022 20:24
    Nije humano, greh je, raspravljate o bolesnoj devojcici, a nemate autisticnog unuka od 7 godina. Greh su vase reci i promasena tema totalno. Svskom od vas sa "pametnim komentarom" i promasenom temom bih dala mog autisticnog unuka da vidite koloko je to dete posrbno, nezno, pametno samo za one obladti koje voli, gaji kuce, mace, spava s njima pliva u Igalu mesecima. Ide i
    U 1.razred sa "normalmih"22 ucenika .SVE VREME NASTAVE IMA LICNOG ASISTENTA. SKOLA JE INKLUZIJU SPROVELA SAMA PO SVPJO PTOCENI .(NIJE SRBIJA NEGO MNE).
  • Asperger

    18.07.2022 20:44
    Pa i nije!
  • Predrag

    19.04.2021 13:04
    Svadja nije rešenje problema.
    Gospodo nema ništa od vaše rasprave, svadja nije rešenje. Ovo je ogroman problem kojim treba da se pozabave i vlada i ministar prosvete i ministar soc. politike. Generalno inkluzija nije za naše škole koje nemaju leba da jedu. Za svako autistično dete potreban je personalni asistent defektolog sa diplomom defektološkog fakulteta. I mislim da je rešenje u otvaranju specijalnih obrazovnih ustanova sa adekvatnim obrazovanim radnicima koji bi se smišljeno i ciljano usmeravali na rad sa autističnom decom i njihovim daljim obrazovanjem i socijalizacijom i na kraju zapošljavanjem u nekom društvenom sektoru.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina