Sve više vojvođanskih škola se buni zbog imenovanja novih direktora

Sedamdeset vojvođanskih škola trenutno je u v.d. statusu, jer je mandat dosadašnjim direktorima istekao.
Sve više vojvođanskih škola se buni zbog imenovanja novih direktora
Foto: 021.rs
Kako javlja N1, u najmanje njih pet zaposleni smatraju da se postupak neopravdano odugovlači jer su većinom glasova kandidate izabrali. Da je posredi politika veruju u Uniji sindikata prosvetnih radnika, dok u Pokrajinskom sekretarijatu za obrazovanje takve tvrdnje odbacuju.
 
Jedna od škola u kojima je upravo takva situacija je škola u Stanišiću. U njoj se već treću nedelju zvono oglašava na trideset minuta. Nastavnici štrajkuju zbog, kako kažu, odugovlačenja postupka izbora direktora. Nastavničko veće je apsolutnom većinom podržalo reizbor dugogodišnje direktorke, ali je u školu došla za njih nepoznata osoba u v.d. statusu.
 
"I onda smo odlučili da branimo svoje pravo da odlučujemo o tome ko će nam biti direktor. Ohrabreni smo time što je ministar javno rekao da će podrška kolektiva biti presudna u njegovom odlučivanju", kaže za N1 nastavnik i član Nezavisnog sindikata prosvetnih radnika Vojvodine Dragoljub Đurić.
 
Šta je razlog za odugovlačenje, ne znaju, ali kažu da je Pokrajinski sekretarijat njihovu dokumentaciju prosledio Ministarstvu prosvete tek 9. oktobra, nakon isteka mandata stare i dovođenja nove direktorke.
 
Škola u Stanišiću nije jedina koja se suočila sa ovakvim problemom. Inače, ovo nije jedini slučaj ovakvog tipa. Nedeljama je trajao protest zaposlenih u Gimnaziji "20. oktobar" u Bačkoj Palanci, gde su zaposleni održavali čak i štajkove i obustave rada zato što je za v.d. direktora ustanove postavljena osoba koja nije dobila podršku Veća i Školskog odbora. Sa sličnim problemom suočava se škola u Tovariševu, a nedavno je zbog ovakvog problema otvoreno pismo objavila i direktorka Osnovne škole "Jovan Jovanović Zmaj" u Sremskoj Kamenici
 
U Ministarstvu prosvete N1 saznaje da je u svim ovim školama naloženo raspisivanje novog konkursa, jer pokrajinski sekretar nije dao saglasnost za predložene kandidate.
 
Slična situacija bila je i u gimnaziji u Bačkoj Palanci, ali je ministar ipak postupio drugačije i, uprkos mišljenju pokrajinskog sekretara za obrazovanje Mihalja Njilaša, imenovao je kandidatkinju koju je podržao kolektiv. Njilaš zbog toga sada razmatra pokretanje postupka protiv ministarstva. Kako ističe, u određenim slučajevima, bez obzira na rezultate, potrebno je osvežiti kolektiv.
 
U Uniji sindikata prosvetnih radnika Vojvodine pokrajinskog sekretara optužuju da krši zakon.  
 
"Pokrajinski sekretarijat odugovlači sa davanjem mišljenja, pa se tako desi da je konkurs završen u junu, oni ne daju mišljenje do septembra i onda uvode privremene mere, odnosno uvode v.d. direktora, a to su obično ljudi van kolektiva i koji su postavljeni po čisto političkoj liniji", smatraju u Uniji.  
 
Pokrajinski sekretar za obrazovanje Mihalj Njilaš takve navode odbacuje. Za njega problem ne postoji. Od 288 škola u Vojvodini, čijim direktorima ove godine ističe mandat i njih 70 u kojima je imenovan vršilac dužnosti, niko se, dodaje, osim u ovih nekoliko slučajeva, ne buni. Odluku, kaže on, ne donose kolektivi u školi, već on i ministar.
 
"Organi škole i sam proces u školi ima za cilj samo da sprovedu konkurs i da daju mišljenje, odnosno predlog", rekao je za N1 Njilaš.  
 
Pokrajinski sekretar takođe različito od zaposlenih u školama i od sindikata tumači zakon, bar po pitanju rokova. 
 
"Mi nemamo rok, nego imamo hitnost. Faktički, zna se kada će isteći mandat prethodnom direktoru. Znači da u tom nekom periodu treba da sprovedemo ceo postupak", rekao je on.  
 
Upravo to je obaveza koju u spomenutim slučajevima nisu ispunili. 
  • Inspektor Višekruna

    14.11.2018 10:08
    @Mina
    Vrednoća deteta je samo jedan faktor. Verujte mi kada su roditelji-kolaboracionisti, oterali jednu izuzetnu nastavnicu (nije htela da poklanja ocene, iako je na kraju popustila) i zamenili je mnogo lošijim predavačem (poklanja ocene kome treba, i maltretira ostalu decu strogoćom) svaku lekciju sam ja morao ponovo ispredavati. Da ne znam taj predmet, ili bi mi dete upisalo desetu želju ili bi se naplaćao. Znači isto dete različit nastavnik, različit rezultat.
    Ako dete želi da vam upiše nešto što se kvote i ne popune ok, ali ako želite nešto za šta je minimum 95 bodova, a nastavnik nije odradio posao, morate tražiti vezu za upis, ili plaćati časove.
    Kada platite pripreme, nemate garancije da će vam dete upisati, ali ste mu pružili šansu da nadoknadi propušteno bilo zbog štrajka bilo zbog nerada.
  • Mina

    14.11.2018 08:20
    @Inspektor Višekruna
    Koliko znam položiti prijemni nije teško. Svi polože. Potrebno je nešto malo bodova, bilo je pet i mislim da su još smanjili. E sad, pitanje je za koju školu imate dovoljno bodova. Svi roditelji bi želeli da se dete upiše što bolje. Ipak, od deteta zavisi. Čak i kada platite pripreme, nemate garanciju da će se dete upisati tamo gde želi. Kakva god da je nastava, od deteta zavisi, njegove sposobnosti, rada, vrednoće... U Finskoj, o čijem školstvu svi toliko pričamo, isto ima đaka koji završe kao radnici u fabrici. Probajte da upišete časove engleskog ili bilo kod drugog jezika, ako ne budete vežbali nećete daleko dogurati. Nisu treneri stvorili Novaka Đokovića. Ima on još dva brata pa... Slažemo se u jednom, školstvo nam je loše kao i uostalom sve drugo. Ali, da nema štrajkova bilo bi još gore. Zdravstvo nam je katastrofalno, a doktori ne štrajkuju.
  • Inspektor Višekruna

    13.11.2018 21:25
    @Jova
    Ako su vam deca završila školu pre recimo 30 godina, da vam poverujem, i čestitam kako u poznim godinama koristite internet!
    U suprotnom da vas pitam kako na prijemnom, može biti ravnopravno dete koje ide u školu u kojoj se nezakonito štrajkuje tj ne ispredaje se gradivo, sa detetom koje ide u školu gde se poštuje zakon. Sa vašom vrednoćom koja polaže sve prijemne, pljujete po prosvetarima mnogo više nego ja. Ako vredna deca polažu sve prijemne imali nastavu ili ne, prosveta onda nije potrebna.
    A pripremni časovi bilo za malu maturu ili prijemni za fakultet su praktično neophodni za sve smerove gde je puno zainteresovanih. Zna se da će neko biti upisan, bez obzira na neznanje, za preostala mesta je gužva.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina

Kovinu 10 miliona dinara za nove pontone

Opština Kovin saopštila je da joj je Ministarstvo turizma i omladine dodelilo 10 miliona dinara za realizaciju projekta "Proširenje postojećeg pontona na Dunavcu za plovne objekte".