Bečej: Dvodnevni program "Antifašistički novembar" u Gradskom pozorištu

Dvodnevni program pod nazivom "Antifašistički novembar", održaće se u četvrtak i petak, 15. i 16. novembra u Gradskom pozorištu Bečej.
U četvrtak, od 14:30 časova u Velikoj sali biće prikazan dokumentarni film "Unuk" Aleksandra Reljića koji govori o o unuku zloglasnog komandanta Aušvica Rudolfa Hesa, kojeg je 2014. godine simbolično usvojila preživela logorašica iz tog logora. Hans Rajner Hes, nakon što je u 39. godini preživeo težak srčani udar, odlučio je da se konačno suoči sa mračnim nasleđem dede, porodice, kao i sa strahotama holokausta i da krene u borbu protiv negiranja tog najstrašnijeg zločina u istoriji. 
 
Autor filma Aleksandar Reljić rekao je da veruje da je "Enkel" izuzetno važna priča koja u isto vreme govori o suočavanju sa stravičnim zločinima, ali i o praštanju, u pokušaju da se takvi zločini ne ponove u budućnosti. Dodao je da je film sam posvećen sećanju na 10.000 Jevreja iz Bačke, koji su odvedeni i ubijeni u Aušvicu.
 
Ulaz na film je slobodan.
 
Istog dana od 17 časova, u saradnji sa đacima i profesorkama Ekonomsko-trgovinske škole Bečej, u prostorijama Kreativnog centra Gradskog pozorišta biće upriličen razgovor sa Ivanom Ivanjijem, poznatim piscem i kolumnistom, koji je široj javnosti poznat i kao Titov prevodilac za nemački jezik. U toku razgovora govoriće se o Ivanjijevim iskustvima iz kocentracionih logora, o knjizi u kojoj se o tome govori ("Moj lepi život u paklu"), kao i o njegovom kolumnističkom radu. 
 
Razgovor je otvoren za sve zainteresovane, s tim da je fokus ovoga puta na mlade i na njihovo upoznavanje sa Holokaustom.
 
Pored toga, u petak od 20 časova biće izvedena predstava "Smrt fašizmu: o Ribarima i Slobodi" Reflektor teatra iz Beograda, u režiji Minje Bogavac. U pitanj je dokumentarna predstava o sećanju na Iva Lolu i porodicu Ribar. Ulaz na predstavu je 300 dinara.
 
Više o ovim programima OVDE.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina

SVM samostalno na lokalne izbore u Vojvodini

Savez vojvođanskih Mađara (SVM) na predstojeće lokalne izbore u vojvođanskim opštinama i gradovima izlazi samostalno kao i u prethodnih 17 godina, saopštio je predsednik SVM Balint Pastor.