Novi Bečej: Park prirode Stara Tisa - Biserno ostrvo biće pod zaštitom

Na javnom uvidu se do 3. decembra nalazi nacrt pokrajinske skupštinske odluke o zaštiti parka prirode Stara Tisa - Biserno ostrvo.
Nacrt odluke može se pogledati u opštinskim službama u Bečeju, Novom Bečeju i Žablju, s obzirom na to da se ovaj park prirode neprocenjive vrednosti prostire u ove tri opštine, prenosi Dnevnik.
 
Stara Tisa ili Čuruški meandir, kako ovaj deo Tise zovu, nalazi se s desne strane današnjeg toka Tise, između Bečeja, Bačkog Gradišta i Čuruga, po kom je dobila i naziv, s obzirom da se Čurug nalazi uz desnu obalu Stare Tise.
 
Stara Tisa je najveći regulisani meandar koji je, prokopanim kanalom od 7,2 kilometra i nasipom, 1858. godine odvojen od Tise. Dužina formirane mrtvaje iznosi 24,3 kilometra, širina korita oko 100 metara i dubina nekoliko metara.
 
Cilj zaštite je očuvanje preostalih površina koje pružaju utočište brojnim biljnim i životinjskim vrstama i lako mogu nestati sa ovog područja. Najznačajnija vrednost parka prirode je beli lokvanj koji je na listi prirodnih retkosti Srbije.
 
Na prostoru Parka prirode živi 166 vrsta ptica, od kojih neke spadaju u najugroženije na planeti, kao, na primer, mali vranac, patka njorka, orao belorepan i stepski soko.
 
Od sisara, u Parku prirode "Stara Tisa" žive vidre, jazavci, kune belice, hermelini, sve do jednog ugrožene vrste.
  • Rudolf

    20.11.2018 19:50
    Da se sacuva
    Najpre da se sacuva Stara Tisa od ribokradica I da se i pojedinci smene sa pozicije cuvara parka prirode jer ni oni ne obavljalju svoj poso kako treba.
  • Banacanin

    19.11.2018 07:34
    Hvala Mike
    Samo da Ti kazem , Curug - Backa, , ipak hvala , volim tib" Staru Tisu "
  • mile

    16.11.2018 16:56
    Hvala bogu , ne dajte se banacani .

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina

SVM samostalno na lokalne izbore u Vojvodini

Savez vojvođanskih Mađara (SVM) na predstojeće lokalne izbore u vojvođanskim opštinama i gradovima izlazi samostalno kao i u prethodnih 17 godina, saopštio je predsednik SVM Balint Pastor.