Ključ efikasnog odgovora na nasilje u porodici saradnja institucija

Saradnja institucija je ključ efikasnog odgovora na nasilje u porodici, istaknuto je na godišnjoj konferenciji Mreže "Život bez nasilja", koju je po trinaesti put danas organizovao pokrajinski zaštitnik građana, u Skupštini Vojvodine.
Tema ovogodišnje Konferencije bila je "Istanbulska konvencija – od zakona do prakse", budući da je Srbija 2. jula ove godine podnela prvi državni izveštaj o primeni Istanbulske konvencije Grevio grupi, nadležnoj za praćenje njene primene.
 
Otvarajući Konferenciju, zamenica Pokrajinskog zaštitnika građana – ombudsmana za ravnopravnost polova Snežana Knežević, istakla je da je važno što ovom događaju prisustvuju predstavnici i predstavnice svih relevantnih institucija, što govori o tome da smo spremni i voljni da sarađujemo i pošaljemo zajedničku poruku da se nasilje nad ženama i nasilje u porodici ne može i ne sme tolerisati.
 
"Nasilje nad ženama je kompleksan društveni problem, a broj žena koje su preživele nasilje u porodici i broj žrtava femicida govori da su nam potrebni širi okvir i strateški pristup, koji će se fokusirati na prevenciju, zaštitu, gonjenje počinilaca, na integrisane politike, partnerstvo i, ponovo podvlačim – međusobnu saradnju institucija koja predstavlja ključ efikasne borbe protiv nasilja u porodici i nasilja nad ženama", objasnila je ona.
 
U prvom plenarnom delu Konferencije, uz zamenicu Knežević, govorili su: Biljana Stepanov iz Centra za podršku ženama iz Kikinde, koja je prezentovala Izveštaj iz senke o primeni Istanbulske konvencije, Jasmina Stanković, zamenica tužioca upućena u Republičko javno tužilaštvo, koja je govorila o usaglašavanju krivičnog zakonodavstva Republike Srbije s Istanbulskom konvencijom, Maja Branković Đundić (UNDP) prezentovala je projekat Integrisani odgovor na nasilje nad ženama i devojčicama u Srbiji, Zorana Antonijević (OEBS) prezentovala je rezultate najnovijeg regionalnog istraživanja o nasilju prema ženama u Srbiji, a Milorad Kalat (Odsek za prevenciju nasilja u porodici Ministarstva unutrašnjih poslova) predstavio je izveštaj o bazi podataka MUP-a prijava nasilja u porodici.
 
Na Konferenciji više puta je ukazano na problem neadekvatnih i neusaglašenih evidencija institucija o nasilju nad ženama i nasilju u porodici, zbog čega nije moguće na sveobuhvatan i kvalitetan način sagledati problem i sliku stanja o ovoj pojavi u našoj zemlji.
 
Nakon plenarnog dela, učesnice i učesnici Konferencije imali su priliku da u manjim grupama učestvuju i razmenjuju mišljenja i iskustva u okviru četiri panela na teme: nasilje nad ženama migrantkinjama i izbeglicama, mediji o nasilju nad ženama, individualni planovi zaštite žrtava, krivično delo proganjanje i polno uznemiravanje.
 
Mreža "Život bez nasilja" formirana je na inicijativu Pokrajinskog ombudsmana 2005. godine s ciljem unapređenja saradnje i koordinacije svih nadležnih organa i institucija koje se bave zaštitom od nasilja u porodici, kontinuirane edukacije stručnjaka i profesionalaca zaposlenih u ovim institucijama, razmene iskustava i primera dobre prakse.
  • JASNO KAO SUNCE

    07.12.2018 22:02
    NE PRICAJ NEGO SPASAVAJ
    Nikome ko "sada" pokrece ODBRANU od nasilja u porodici, ili nasilje u bilo kom smislu netreba crveni tepih postavljati! ODBRANA JE MORALA UVEK DA BUDE I NA STRANI POVREDJENE-NOG.Svaka normalna osoba zna da nasilje nad nemocnom osobom je za svaku osudu, a vi koji ste placeni da zastitite nemocne, nemojte misliti da ste izmislili toplu vodu nego bezkompromisno dajte gas protiv "smeca", koji se izivljavaju nad slabijima. Sta tu ima da se prica. Nazalost, bilo je i sada je i NEDAJ BOZE ,bice nasilja jer ljudskog izmeta je uvek bilo.... Sta tu ima da se razmatra,dokazati,osuditi i u p.m,poslati da niko vise ne bude, od istog-e, maltretiran. Ako se postavljaju ovakve teme,vidimo kakav je put,Kao i do sada! A Ja vas pitam? Cemu ovakve TEME? IMATE MOC NAD NASILNICIMA? DOKAZANIM? IZVRSITE SVOJE OBAVEZE i KAZNITE IH! NIKO NIJE SUPERMEN, ALI ako moze pomoci nemocnima, barem je cist! ILI je to drugacije??? A VI 021,NEvidim RAZLOGA DA neobjavite MISLJENJE.S`postovanjem ili da se misljenje promeni?( prema VAMA ili ILI ONIMA ILI kOJIMA?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina

SVM samostalno na lokalne izbore u Vojvodini

Savez vojvođanskih Mađara (SVM) na predstojeće lokalne izbore u vojvođanskim opštinama i gradovima izlazi samostalno kao i u prethodnih 17 godina, saopštio je predsednik SVM Balint Pastor.

Kovinu 10 miliona dinara za nove pontone

Opština Kovin saopštila je da joj je Ministarstvo turizma i omladine dodelilo 10 miliona dinara za realizaciju projekta "Proširenje postojećeg pontona na Dunavcu za plovne objekte".