FOTO: Međunarodni dan ljudskih prava u Pokrajini, uskoro trajno rešenje za prilaze Banovini i Skupštini APV

Međunarodni dan ljudskih prava, koji se obeležava 10. decembra, postao je i zvaničan praznik od značaja za Vojvodinu ove godine.
FOTO: Međunarodni dan ljudskih prava u Pokrajini, uskoro trajno rešenje za prilaze Banovini i Skupštini APV
Foto: 021.rs
Tim povodom u Banovini su se okupili predstavnici relevantnih institucija koje se bave očuvanjem i unapređenjem ljudskih prava, sa posebnom pažnjom na prava nacionalnih manjina.
 
Prema rečima pokrajinskog sekretara za obrazovanje, propise, upravu i nacionalne zajednice Mihalja Njilaša, Vojvodina je dobar primer poštovanja ljudskih prava, kao multietnička, multikulturalna i multikonfesionalna sredina u kojoj ljudi vekovima žive u slozi.
 
"To i jeste naše najveće bogatstvo i u prilog dan ide odluka da se ovaj dan obeležava svake godine. Moramo iskoristiti priliku da svim građanima ukažemo i edukujemo ih o njihovim pravima, da mladima priblžimo ideale pravde i jednakosti. Jedino tako opstaju temelji koji su uspostavljeni pre 70 godina, kad je Generalna skupština Ujedinjenih nacija donela univerzalnu Deklaraciju o pravima čoveka", rekao je Njilaš.
 
 
Pokrajinska sekretarka za kulturu, javno informisanje i odnose sa verskim zajednicama Dragana Milošević poručila je da pravo na negovanje i iskazivanje kulturnog identiteta,kao i informisanje na maternjem jeziku spadaju u najuži korpus ljudskih prava, te da model podrške ovom korpusu u Vojvodini može da posluži kao primer dobre prakse u regionu i šire.
 
"Najpre, putem našeg sekretarijata direktno subvencionišemo rad pet zavoda za kulturu nacionalnih manjina u ukupnom godišnjem iznosu od 51 milion dinara. Ove godine je za više od 300 projekata udruženja građana i drugih asocijacija koje se bave očuvanjem kulturnog identiteta nacionalnih manjina izdvojeno 17,1 milion dinara. Pružamo i direktnu podršku informisanju na jezicima nacionalnih manjina, a u pitanju su 22 lista čiji su osnivači nacionalni saveti nacionalnih manjina na osam jezika. Ove godine je za njihove aktivnosti izdvojeno 278 miliona dinara. Još jedan model podrške jeste konkursno sufinansiranje projekata privatnih medija i medija čiji su osnivači organizacije civilnog sektora - ukupno smo ove godine više od 70 projekata podržali sa 10,2 miliona dinara", navela je Milošević.
 
 
Predsednik Pokrajinske vlade Igor Mirović rekao je da će u narednih šest meseci biti rešen problem pristupa zgradi Banovine i Skupštine Vojvodine, kako bi osobe sa invaliditetom mogle da pristupe objektu samostalno, bez pomoći zaposlenih i da ostvare svoja prava.
 
"Nadam se da ćemo imati što više ovakvih konkretnih koraka i inicijativa i da ćemo najbolje među svima nama moći da nagradimo za doprinos za godinu dana od danas. Ovakve teme i ova oblast mora da se stavi u prvi plan i da dialog o ljudskim pravima bude vidljiv i uvek aktivan", naglasio je Mirović.
 
  • /

    10.12.2018 21:04
    /
    treba im vratiti jogurt
  • Realno

    10.12.2018 20:33
    Jedina akcija koja bi imala smisla je skidanje ovih srbijanskih poslusnika sa vlasti u Vojvodini. Sta dole opancari tripuju je njihov problem. Ovi su nas problem.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina