Stiže raspust, a nastavnici ne znaju kako će zaključiti ocene iz drugog stranog jezika

U osnovnim školama u Vojvodini u petak se završava prvo polugodište, ali nastavnici još ne znaju na koji način će učenicima petog razreda zaključiti ocene iz drugog stranog jezika.
 Stiže raspust, a nastavnici ne znaju kako će zaključiti ocene iz drugog stranog jezika
Foto: Pixabay
Skupština Srbije, po svoj prilici, neće stići da do petka usvoji izmene zakona kojim je predviđeno da se drugi strani jezik ocenjuje brojčano i da ocena ulazi u prosek. Po važećem zakonu, ovaj predmet se ocenjuje opisno.
 
"Još letos smo upozoravali da može doći do ovoga i da se mora voditi računa o različitim školskim kalendarima. Sada će se dogoditi da Srbije bude jedina zemlje u kojoj se u jednom delu države neki predmet na polugodištu ocenjuje drugačije nego na kraju školske godine", komentariše Stevan Jurić, član Unije sindikata prosvetnih radnika Srbije.
 
Predlog izmene Zakona o osnovama sistema obrazovanja dobio je nedavno zeleno svetlo skupštinskog Odbora za obrazovanje, ali će izmene biti na snazi tek kada ih usvoji parlament i budu objavljene u Službenom glasniku. Kada će sednica skupštine biti zakazana i sa kojim dnevnim redom, još se ne zna.
 
Jasmina Pastonjicki, predsednica Aktiva direktora osnovnih škola Novog Sada, kaže za Danas da škole nisu dobile obaveštenje o zaključivanju ocena i da čekaju dopis Školske uprave Novi Sad. U Školskoj upravi navode da očekuju uputstvo Ministarstva prosvete, a iz ministarstva nisu odgovorili na pitanje ovog lista.  
 
Podsetimo, Ministarstvo prosvete je u septembru obavestilo škole da se očekuju promene u ocenjivanju drugog stranog jezika. Nastavnicima je sugerisano da petacima u prvom polugodištu vode dvostruku evidenciju i da đake ocenjuju i brojčano i opisno, jer će "na taj način biti spremni za očekivanu promenu načina ocenjivanja". To je značilo da nastavnici u dnevnik unose opisne ocene, a u svoje sveske brojčane koje će prepisati u dnevnik kada izmene zakona stupe na snagu.
  • @Aki

    19.12.2018 10:21
    Nije svejedno
    Svakom je potreban odmor i poznato je da je i matemati;ki trening par dana pred takmičenja važan za nivo uspeha (ne i limit).To nisu jednaki uslovi već diskriminatorski za decu iz Vojvodine. To nije iz nauke o matematici već o pedagoškim tehnikama. Kao sistemski faktor ne može se zanemariti kako bi se objasnio relativno lošiji uspeh naše dece... Ali ne znam da li ovde ima ko to da shvati... Bila bih zadovoljna kada bi se to ujednačilo i ispravilo za neke druge generacijie...
  • Ђорђе

    19.12.2018 10:00
    Mami super đaka
    Прошле је школске године члан Српске математичке екипе био ученик Јовине гимназије и освојио је бронзану медаљу на Међународној математичкој олимпијади. Исти је тај ученик на Балканској математичкој олимпијади у претходне три године освајао медаље (2 бронзане и 1 сребрну). Ако Вам дете иде у Јовину гимназију, требало би то да знате, а ако не знате, значи да сте загледани искључиво у себе (и евентуално своје дете), те да Вас окружење уопште не интересује. И то је регуларно, али онда не би требало да се позивате на окружење (новосадско или војвођанско). Гимназијалац се за такмичење спрема сам (имате сајтове који то подржавају), а све остало су митови. Одговара Вам инсајдер који је у све врло добро упућен.
  • Inspektor Višekruna

    19.12.2018 08:03
    @Aki
    Potpuno ste u pravu. Odeljenja za "talente" su puna dece koja su tu samo zbog roditeljskih kompleksa!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina

SVM samostalno na lokalne izbore u Vojvodini

Savez vojvođanskih Mađara (SVM) na predstojeće lokalne izbore u vojvođanskim opštinama i gradovima izlazi samostalno kao i u prethodnih 17 godina, saopštio je predsednik SVM Balint Pastor.

Kovinu 10 miliona dinara za nove pontone

Opština Kovin saopštila je da joj je Ministarstvo turizma i omladine dodelilo 10 miliona dinara za realizaciju projekta "Proširenje postojećeg pontona na Dunavcu za plovne objekte".