Tužio PIO fond zbog umanjenja penzije i pobedio

Osnovni sud u Bačkoj Palanci presudio je u korist penzionera J. M. naloživši Republičkom fondu za penzijsko i invalidsko osiguranje da mu nadoknadi sve ono što mu je uzeto primenom Zakona o privremenom uređivanju načina isplate penzija.
Tužio PIO fond zbog umanjenja penzije i pobedio
Foto: Pixabay
Osnovni sud u Bačkoj Palanci je obavezao Pokrajinski fond, filijalu Bačka Palanka da tužiocu isplati iznos od 351.478 dinara u roku od osam dana. U slučaju da PIO fond ne ispuni odluku suda u predviđenom roku, zaprećeno je prinudnim izvršenjem.
 
Eksperti koje je kontaktirao Danas ne dovode u sumnju pravednost i opravdanost ovakvog stanovišta, ali ne gaje velike nade da će država tek tako pristati da penzionerima nadoknadi troškove nastale zbog smanjenja penzija od 10 odsto iz 2014. godine, a okončane ove godine.
 
Pravnik Branko Pavlović smatra da država neće pokušati da opstruiše konkretnu odluku suda, ali da će najverovatnije zatražiti njenu reviziju. 
 
"Ono što je izvesno je to da su nadležni u PIO fondu dužni da na osnovu pravosnažne sudske odluke nadoknade štetu penzioneru koji je tužio državu zbog smanjenja penzije. Uveren sam da će PIO fond to uraditi ne čekajući da dođe do prinudnog izvršenja. Ali, mora se uzeti u obzir da država ima zakonsko pravo da pokrene vanredna pravna sredstva, odnosno zatraži reviziju odluke suda. S druge strane, bez obzira što nadležni imaju pravo da pokrenu odgovarajuću pravnu proceduru kojom bi pokušali da dokažu da sud nije bio u pravu, to ne menja činjenicu da je konkretna sudska odluka pravosnažna i ništa ne može zaustaviti njeno izvršenje. Drugim rečima, penzioneru koji je tužio PIO novčana naknada koju je odredio nadležni sud mora biti isplaćena", objašnjava Pavlović.
 
Prema njegovom mišljenju, država će sasvim sigurno pokrenuti proces pred odgovarajućim sudskim organima kako bi oborila tu konkretnu sudsku odluku.
 
Danijel Cvjetićanin, profesor Univerziteta Singidunum, takođe smatra da se nadležni neće tek tako pomiriti sa činjenicom da je PIO dužan da isplati odštetu penzioneru.
 
"Činjenica da je sud presudio u korist penzionera je velika i važna vest kojoj će mediji posvetiti pažnju, a ishod tog sudskog postupka može da navede brojne penzionere da i oni tuže PIO. Sasvim je jasno da je odluka o smanjenju penzija bila neustavna i nezakonita. Istini za volju mora se reći i to da je uspostavljena jedna vrsta konsenzusa između vlasti i penzionera da do toga u praksi i dođe. Država, kao što je već rečeno, neće sa radošću gledati na ovakvu presudu. Teško je reći da li sudski izvršitelji imaju tu moć da u slučaju da država ne postupi po odluci suda primene istu proceduru kao kada je slučaj sa građanima. Takođe se postavlja pitanje da li država ima dovoljno novčanih sredstava za isplaćivanje odštete ako se presude u korist penzionera nastave donositi", zaključuje Cvjetićanin.
 
U Republičkom fondu za penzijsko i invalidsko osiguranje još nisu ni potvrdili ni demantovali da je do suđenja došlo i da je presuđeno u korist penzionera. 
  • savest

    26.12.2018 21:31
    vera 26.12.2018 • 18:01
    Crna vera, tvojom "logikom" je i holokaust, i aparthejd, i ... (dopunite sami) bio po zakonu.
    I mnogi su se, npr. 1946/7 u Nuernbergu pokušali izvaditi da su radili samo po zakonu.
    Nije im uspelo. Neće ni vama ...
  • Dejan

    26.12.2018 20:43
    Ljudi
    Pa js znam jednog penzosa koji u potpunodti podrzava vucicev sistem.njegova je logika.ono pa neka mi uzimaju .bitno je da mi i dalje stize na vreme.pa koliko toliko.vidite ja verujem da he to i avavova ideja.jer zna kako penzioneri razmisljaju
  • penzioner

    26.12.2018 20:14
    Presuda je zakonita i komentar " nezakonita presuda ", je pisao bot
    Problem je "nezavisno" sudstvo. SNS bagra je za predsednike sudova postavila svoje poslušnike .
    Prvostepena presuda je dobro obrazložena i dobro je primenjeno materijalno pravo. Neka Apelacija preinači i odbije, dobićemo u Strazburu.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina

SVM samostalno na lokalne izbore u Vojvodini

Savez vojvođanskih Mađara (SVM) na predstojeće lokalne izbore u vojvođanskim opštinama i gradovima izlazi samostalno kao i u prethodnih 17 godina, saopštio je predsednik SVM Balint Pastor.

Kovinu 10 miliona dinara za nove pontone

Opština Kovin saopštila je da joj je Ministarstvo turizma i omladine dodelilo 10 miliona dinara za realizaciju projekta "Proširenje postojećeg pontona na Dunavcu za plovne objekte".