Vojvođanskim sudovima potrebni prevodioci za paštu i farsi

Vojvođanskim sudovima potrebno je više od 38 prevodilaca za više od 20 jezika i šest tumača za znakovni jezik.
Vojvođanskim sudovima potrebni prevodioci za paštu i farsi
Foto: 021.rs
Pored već uobičajenih, engleskog, francuskog, nemačkog, italijanskog i jezika bivših jugoslovenskih republika, traže se i tumači za paštu i farsi.
 
Sudske tumače za navedene jezike dobiće sudovi u Sremskoj Mitrovici, Subotici, Zrenjaninu, Pančevu i Bačkoj Palanci.
 
U subotičkom sudu objašnjavaju da se ukazala potreba za farsi jezikom, koji se govori u Iranu, Avganistanu i Tadžikistanu zbog toga što se nalaze blizu granice, pa se često dešava da se migranti pojave na sudu u vezi sa trgovinom ljudima i nelegalnim prelaskom granice.
 
"Svedoci ili osumnjičeni mogu da se sporazumeju samo na svom maternjem jeziku, a ovakva krivična dela su vrlo česta", navode u subotičkom Višem sudu.
 
U sudu u Zrenjaninu predočavaju da su područni sudovi koji im pripadaju u Kikindi i Bečeju izrazili da su im potrebni prevodioci za rumunski, bugarski, kineski, turski, češki i još neke jezike.
 
U Višem sudu u Novom Sadu kažu da su sudski tumači potrebni osnovnim sudovima u Novom Sadu i Bačkoj Palanci.
 
"Potrebni su prevodioci za danski, holandski, jermenski i japanski jezik jer u registru sudskih prevodilaca na području Višeg suda u Novom Sadu trenutno ne postoji nijedan prevodilac za ove jezike", objašnjavaju u Višem sudu i dodaju da se pojavila i potreba za prevodima isprava i dokumenata.
 
Osnovnom sudu u Bačkoj Palanci potrebni su prevodioci za italijanski, slovački i francuski jezik.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina