Pančevačka "Azotara" otišla u istoriju

Sudsko rešenje o bankrotstvu pančevačke fabrike mineralnih đubriva HIP Azotara u stečaju, postaje danas pravosnažno.
Kako navodi Politika, Privredni sud u Pančevu doneo je 18. decembra rešenje kojim se određuje bankrotstvo "Azotare", kao način rešavanja sprovođenja stečajnog postupka. 
 
"Po pravosnažnosti rešenja stečajni upravnik treba da bez odlaganja započne i sprovede postupak unovčavanja celokupne imovine stečajnog dužnika", rekao je portparol Privrednog suda Nenad Unčević. On je kazao da je do rešenja o bankrotstvu došlo pošto je istekao rok od 90 dana od uvođenja stečaja, u kome niko od poverilaca nije podneo plan reorganizacije. 
 
Unkčević je objasnio da bankrot znači da će povernik stečajnog upravnika, uz saglanost Odbora poverilaca, odlučivati o dva načina da se oni namire i to postupkom prodaje pravnog lica ili imovine. 
 
"Azotara" je ustečaju od polovine avgusta, kada je Privredni sud usvojio predlog za pokretanje postupka nad tom pančevačkom firmom i otvorio stečajni postupak zbog prezaduženosti. 
 
List navodi da je sud obrazložio postupak time što je "Azotara" imala gubitak od 4,9 milijardi dinara, koji je ostao nepokriven, da je gubitak iznad visine kapitala bio veći od 11 milijardi dinara, a da su kratkoročne obaveze veće od obrtnih sredstava, pa dužnik nije u stanju da ih ispuni, jer je nelikvidan i prezadužen. 
 
Niko od poverilaca, koji su prvo poverilačko ročište imali 22. oktobra, nije glasao za predlog poverenika stečajnog upravnika o proglašenju bankrotstva, ali nije ni u predvidjenom roku podneo predlog reorganizacije, čime je banrotstvo automatski sprovedeno. List podseća da je svih 900 zaposlenih u "Azotari", avgusta ove godine, uzelo otpremnine.
  • dijasporac

    27.12.2018 18:29
    @Anonimus
    Sine, koliko ste vi tamo neobavesteni ili koliko usko gledate je strasno. Azotara nije propala danas i nije neko danas poceo da uvozi mineralno djubrivo, to traje vec 18 godina, mnogi su se obogatili na tome i na gubicima Azotare. Recimo bivsi predsednik FK Partizan i clan vladajuce stranke pre 8 godina, cak je bio optuzen za malverzacije sa Azotarom.

    A da li Azotaru treba zatvoriti ako svake godine pravi gubitke iako je strateski prouzvodjac? Treba, jer definitivno lose posluje i ne treba da radi preko budzetskih novaca.
  • Anonimus

    27.12.2018 12:42
    E sad cemo videti ko ce to jeftino kupiti za gradjevinsko zemljiste I koji voljeni tajkun sns ce profitirati trgovinom vestackog djubriva
  • Neven Stefanovic

    27.12.2018 07:39
    Vrhnika, Slovenija
    Sad samo napravite spisak 3000 fabrika po Jugoslaviji koje je narod sa Titom i sistemom izgradio dao svima kruha i posla sve su to banditi prodali za bagatelu ili unistili a na kraju znalo se cim se pocelo privatno pokrali a nisu znali da vode tako velike fabrike. Smrt privatnicima sloboda narodu

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina

Kovinu 10 miliona dinara za nove pontone

Opština Kovin saopštila je da joj je Ministarstvo turizma i omladine dodelilo 10 miliona dinara za realizaciju projekta "Proširenje postojećeg pontona na Dunavcu za plovne objekte".