Bačka Palanka: Ekipe Hitne pomoći na posao uvek nose pasoš

Hitna pomoć u Bačkoj Palanci jedina u našoj zemlji mora nekada i dva puta tokom jedne intervencije da prođe kroz drugu državu.
Bačka Palanka: Ekipe Hitne pomoći na posao uvek nose pasoš
Foto: 021.rs
Pored Bačke Palanke, ekipe Hitne pomoći brinu se za još 13 sela. Do Pivnica, ka severu, imaju skoro 40 kilometara, dok na jug "dobacuju" i do dva sremska sela sa druge strane Dunava, koja su u sastavu njihove opštine, Neštin i Vizić. Problem je što je najbliži most koji ih povezuje sa tim selima sada državna granica i put ka Iloku, pa da bi došli do pacijenata moraju da uđu i izađu iz Hrvatske, odnosno da u jednom smeru pređu dva puta granicu i četiri granična prelaza. Tako da je normalno da zaposleni u bačkopalanačkoj Hitnoj pomoći uz sebe uvek imaju pasoš.
 
"Imamo prioritet na svim graničnim prelazima prilikom hitnih intervencija, jer smo u neobičnoj situaciji. Saradnja i sa našim i sa hrvatskim graničnim policajcima je dobra, često nam i ne udaraju pečate, jer bi nam se pasoš potrošio za nekoliko meseci. Nekad dnevno pređemo i 4.000 kilometara, što je stvarno puno i obaramo rekorde u ovoj zemlji kada su pređeni kilometri u pitanju", kaže za Blic dr Milan Žarković, načelnik Hitne pomoći u Bačkoj Palanci.
 
Iako je u pitanju granica EU i ostatka Evrope, gde su kontrole inače rigorozne, u hitnim slučajevima granične službe reaguju ljudski, ponekad čak i zaobilazeći propise, pošto se dogodi i da pacijenti nemaju dokumenta.
 
"Imali smo intervenciju i vozili smo ženu u bolnicu, ali ona nije imala dokumenta. Stajem na hrvatskoj granici i zamolim da nam puste jednog pacijenta bez dokumenata, a policajac odmah kaže 'ti možeš i petoro'. Tada ga prepoznam, jednom mu je pozlilo u Bačkoj Palanci na pijaci i mi smo ga zbrinuli. Hteo je da plati jer je strani državljanin, ali sam mu rekao da ga Srbija časti. Zapamtio čovek", priča Žarković.
 
Imaju i pacijenta koji dolazi na dijalizu tri puta nedeljno iz Neština u Bačku Palanku, pa je jedan od najčešćih posetilaca graničnih prelaza.
 
U Hitnoj pomoći u Bačkoj Palanci radi 40 ljudi. U toku radnog dana zbrinu oko 80 pacijenata i u toku 2018. godine imali su više od 4.000 vožnji. 
 
Komplikacije sa graničnim prelazom javljaju se i kada se šalju lekovi za seoske ambulante i apoteke iz Doma zdravlja u Bačkoj Palanci. Pošto lekovi ne mogu tek tako da se prebace preko granice oni se najčešće šalju skelom koja plovi između Begeča i Banoštora.
  • Trorog

    06.01.2019 16:13
    @Zoran Beocin
    Tesko.
    MDM most je 370 metara a Dunav kod Beocina 600 metara.
    Potreban je most od 550 metara izmedju Nestina i Suseka, ali onda moramo da se odreknemo rasvete za Novu godinu i fontane na kruznom toku na Limanu tako da to nece biti skoro.
  • Zoran Beočin

    05.01.2019 11:37
    Montažno demontažni
    Problem je rešiv, montažno demontažni most iz NS preneti na reon Begeča tj. Čerevića. Samo malo dobre volje Pokrajinske vlade i nešto novaca da se demontira most u NS i prenese na lokaciju. Ovako će most stajati još dugo dugo u NS ili na nekoj livadi zaboravljen ili pretopljen u Smederevu .. . .
  • @@Uncas

    04.01.2019 09:59
    Možda zato ćute opštinari
    Još malo pa će biti deset godina od započinjanja izgradnje bazena kod Tikvare, a u njemu se niko od građana nije okupao!

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina

SVM samostalno na lokalne izbore u Vojvodini

Savez vojvođanskih Mađara (SVM) na predstojeće lokalne izbore u vojvođanskim opštinama i gradovima izlazi samostalno kao i u prethodnih 17 godina, saopštio je predsednik SVM Balint Pastor.