U Vojvodini trenutno ima dovoljno zaliha krvi

Iako su u toku praznika povećane potrebe za krvlju, u Zavodu za tranfuziju krvi Vojvodine poručuju da su trenutno zalihe stabilne, a B krvne grupe velike, pa se svi dobrovoljni davaoci te krvne grupe mole da svoj dolazak u Zavod odlože na nekoliko dana.
U Vojvodini trenutno ima dovoljno zaliha krvi
Foto: 021
Saradnica Zavoda za odnose sa javnošću Zorica Bijelić za "Dnevnik" ističe da je to dinamičan i promenljiv proces i poziva sve dobrovoljne davaoce krvi da kontinuirano daju krv.
 
"U ovom trenutku poseban akcenat bih stavila na nultu i nultu negativnu krvnu grupu, odnosno 0 Rh+ i 0 Rh–. S druge strane, imamo visoke zalihe B krvne grupe i te viškove smo poslali Institutu i drugim bolničkim bankama krvi u Vojvodini, tako da su svi stabilni. Dobrovoljno davanje krvi za muškarce po zakonu je moguće na svaka tri meseca, za žene na četiri meseca, a davaoci mogu biti isključivo zdrave osobe. Samo davanje krvi je i mala kontrola zdravstvenog stanja, koja prethodi samom činu davanja i vrlo je zdravo da se da krv zato što se koštana srž stimuliše da stvara nove, mlade ćelije", rekla je Bijelić.
 
Zavod za tranfuziju krvi Vojvodine je krajem decembra i početkom januara organizovao humanu akciju "Dar za dar", kada je mališanima roditelja koji su dali krv priređen zabavan i edukativan program, uz poklončiće od Deda Mraza. Pomoću pomenutih akcija, Zavod je u dva dana uspeo da sakupi 220 jedinica krvi i podeli 320 paketića.
 
U toku 2018. godine Zavod za tranfuziju krvi Vojvodine prikupio je 37.770 jedinica krvi.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina

SVM samostalno na lokalne izbore u Vojvodini

Savez vojvođanskih Mađara (SVM) na predstojeće lokalne izbore u vojvođanskim opštinama i gradovima izlazi samostalno kao i u prethodnih 17 godina, saopštio je predsednik SVM Balint Pastor.