Subotica: Radnicima naknada zbog dugog suđenja

Na adrese bivših radnika IMK "29. novembar" iz Subotice počele su da stižu prve presude za naknadu nematerijalne štete, koje su dobili u sporu protiv Privrednog suda jer im je povređeno pravo na suđenje u razumnom roku.
Subotica: Radnicima naknada zbog dugog suđenja
Foto: Screenshot
Kako pišu "Novosti", tužbe je podnelo oko 600 radnika nekadašnjeg giganta koji je pre dve decenije otišao u stečaj. Do sada je stiglo 29 presuda, a devetoro je već dobilo novac. Po odluci Višeg suda, bivšim radnicima pripada 500 evra, kao naknada za pretrpljenu nematerijalnu štetu.
 
Nekadašnje "carstvo dobre hrane" prvi put je otišlo u stečaj 1999. godine, radnici su prijavili sudu potraživanja, ali zbog stečaja, ponovnog pokretanja proizvodnje, restrukturiranja, ponovnog stečaja i na kraju rasprodaje imovine, zarade nikada nisu dobili.
 
- Preduzeće je 1999. otišlo u stečaj i tada su Privrednom sudu predata potraživanja radnika. Potom se 2001. njih 220 vratilo u firmu, ali je onda počelo restrukturiranje, da bi 2008. firma ponovo otišla u stečaj. Imovina je prodavana deo po deo, ali je novac od prodaje uglavnom odlazio na izmirenje obaveza prema Poreskoj upravi i drugim državnim organima. Radnici nisu dobili ništa - podseća Ištvan Huđi, iz Samostalnog sindikata Subotice. 
 
Kako kaže, "ljudi su već polako digli ruke, ali je formiran inicijalni odbor koji zastupa prava radnika i kojem je dosad oko 1.000 bivših radnika dalo punomoćje".
 
Među onima koji su tužili državu i dobili spor je i Mijo Muvić, jedan od devetoro radnika kojima je isplaćena odšteta.
 
- Ispunjavao sam uslov da imam pet godina do penzije, te sam uzeo socijalni program i otišao na biro. Ovo što smo dobili nije mnogo, jer nam se duguje znatno više, ali nam znači svaki dinar - kaže Muvić.
 
Kako se očekuje, svi koji su podneli tužbe do kraja godine trebalo bi da dobiju naknadu za pretrpljenu nematerijalnu štetu, a potom će početi sudska bitka za neisplaćene zarade.
 
Od "29. novembra" ostao je samo kompleks u Malim Pijacama.
 
- Tamo se nalazi silos, 84 hektara oranica i nekoliko pratećih objekata i oni će biti ponuđeni na prodaju. Prodavaće se kao pravno lice, tako da će sve što je ostalo nerešeno preuzeti onaj ko to bude kupio. Možda će se tada stvoriti uslovi da se izmire obaveze prema radnicima - navodi Marija Novkov, predstavnica udruženih radnika.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina