Subotica: Spomenik Savi Babiću otkriven na Paliću

Najznačajnijem srpskom hungarologu, književniku, prevodiocu i teoretičaru Savi Babiću, profesoru univerziteta u Novom Sadu i Beogradu, na rodnom Paliću podignut je spomenik na 85. godišnjicu rođenja.
Univerzitetski profesor Sava Babić preveo je stotinak knjiga najznačajnijih mađarskih pisaca i mislilaca.
 
"On koji je odlično govorio mađarski jezik, postao je živa veza između srpske i mađarske kulture", ističe predsednik Mađarskog nacionalnog saveta u Srbiji Jene Hajnal.
 
"Male nacije moraju biti takve da razmišljaju o tome da imaju takve mostove i da njihova kultura i njihovo međusobno razumevanje bude istaknuto", smatra književnica iz Subotice i inicijatorka podizanja spomenika Ildiko Lovaš.
 
U znamenito nasleđe Save Babića ubraja se istraživanje i prevod celukupnog opusa mađarskog pisca i mislioca Bele Hamvaša koji je, zahvaljujući Babićevim prevodima njegovih dela, bio popularniji u Srbiji nego u rodnoj Mađarskoj.
 
"On je napravio pokret hamvašovaca, odnosno ljudi koji su ne samo poznavali Hamvaša nego su ga i voleli. To je bio jedan stil života", podseća dr Žarko Trebješanin, psiholog i univerzitetski profesor iz Beograda. 
 
"Sava je srušio tarabu između srpske i mađarske kulture, ali tako da je objasnio da istinski postojimo samo u drugima i da onako kako nas drugi razumeju, treba da razumemo sebe same", naglašava Petar Arbutina, književni kritičar i izdavač sabranih dela Save Babića.
 
U ostavštini Save Babića značajno mesto zauzima osnivanje Katedre za hungarologiju na Filološkom fakultetu u Beogradu, ističe upravnik te katedre dr Marko Čudić.
 
"To je jedino mesto na kome se na univerzitetskom nivou mađarski jezik mogao učiti od nule, od početka. Mi mlađi smo tu da bismo modernizovali i nastavili to njegovo nasleđe", rekao je Čudić.
 
Očaran Hamvašovom "Filozofijom vina", Sava Babić je u rodnom Paliću osnovao i prvi vinski viteški red u Srbiji, Arena Zabatkiensis". Njegovi prijatelji navode da je rado citirao Hamvaševu rečenicu: "Na kraju ostaju samo dvojica: Bog i vino."
  • /

    30.01.2019 21:50
    /
    a i autor spomenika je kanda clan tog vinskog odreda pa je malo preterao u konzumaciji
  • Sramota

    29.01.2019 21:39
    Ovo lici na gomilu tvrdog izmeta, sramota! Bolji je i onaj dildo od sove.
  • Shishko

    29.01.2019 17:42
    On je mislio da su to masoni ;)

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina