Agencija za borbu protiv korupcije traži razrešenje člana veća u Srbobranu zbog sukoba interesa

Član opštinskog veća u Srbobranu godinama je dobijao novac na lokalnom konkursu, a u svojstvu predsednika i zastupnika nevladinog Društva za borbu protiv šećerne bolesti, utvrdila je Agencija za borbu protiv korupcije.
Agencija za borbu protiv korupcije traži razrešenje člana veća u Srbobranu zbog sukoba interesa
Foto: 021.rs
Dr Ilija Gazepov je od 2012. godine član opštinskog veća za zdravstvo i, kao član veća, direktno učestvuje u kreiranju lokalnog budžeta. On je ujedno i funkcioner koji je u obavezi da poštuje zakone i izbegava sukobe interesa, što ovde nije slučaj.
 
Naime, na osnovu prijave, Agencija za borbu protiv korupcije saznala je da dr Gazepov godinama zaključuje ugovore sa predsednikom opštine, u svojstvu predsednika Društva za borbu protiv šećerne bolesti. Ovo je direktan sukob interesa jer je Gazepov praktično kolega predsedniku opštine, a povezan je sa NVO koja je godinama dobijala novac na gradskom konkursu, ali i direktno iz budžeta, putem posebnih odluka. 
 
Zbog toga Agencija za borbu protiv korupcije sada traži razrešenje Ilije Gazepova sa javne funkcije.
 
Gazepov je predsednik Društva postao 2014. godine, kada je već dve godine sedeo u Veću. Od 2015. godine, Društvo se prijavljuje na konkurse u oblasti socijalne i zdravstvene zaštite opštine Srbobran i dobija novac. Prvi ugovor na osnovu finansiranja projekta na konkursu potpisuje se 30. juna 2015. godine, drugi ugovor 18. aprila 2016. godine, treći 6. marta 2018. godine, a 2017. godine je ovo Društvo dobilo 495.264 dinara direktno opredeljivanjem sredstava iz planiranog opštinskog budžeta. Sveukupno, Društvo je za četiri godine, na osnovu projekata i direktnih davanja iz budžeta, dobilo blizu 900.000 dinara.
 
I dok suma nije značajna u odnosu na sredstva koja se inače dodeljuju putem većih projekata i finansiranja u imućnijim gradovima - a koja često iznose i po nekoliko miliona dinara, Agencija za borbu protiv korupcije napominje da je i dalje reč o sukobu interesa i kršenju zakona. Naime, svaki javni funkcioner ima obavezu da izbegava sukob interesa, a kada postoji sumnja da će do istog doći, funkcioner je dužan da u roku od osam dana od saznanja za mogući sukob o istom obavesti Agenciju. Gazepov ovo nije učinio, a s obzirom na to da je šteta već načinjena i nije moguće retroaktivno poništavati konkurse, traži se smena ovog člana opštinskog veća.
 
Inače, Društvo za borbu protiv šećerne bolesti registrovano je na istoj adresi na kojoj se nalazi zgrada opštine - Trg slobode broj 2. Skoro celokupan prihod koji ostvaruje svake godine potiče iz donacija i subvencija.
 
U izjašnjenju na rešenje Agencije za borbu protiv korupcije, Gazepov je naveo da je predsednik i zastupnik udruženja koje je nestranačka, dobrovoljna i nedobitna organizacija sa humanitarnim ciljevima, da se udruženje jedino u opštini bavi propagiranjem zdravih stilova života, prevencijom bolesti i borbom za bolji status obolelih od šećerne bolesti, da se volonterski bavi humanitarnim radom i da se finansira putem donacija i projekata. Dodao je da se njegova organizacija finansira putem konkursa, kao i da je projektom predvidela da joj za projekat na konkursu 2018. godine treba 431.600 dinara, ali je dobila "samo" 135.000 dinara.
 
Naglasio je da dobijeni novac pravda putem faktura i obrazaca, da nijedan dinar nije naveden za personalne troškove i da on, kao predsednik udruženja, ne prima nikakav novac za svoj rad. 
 
On je pokušao da se pozove na odredbu Zakona o agenciji za borbu protiv korupcije prema kojoj funkcioner može da se bavi humanitarnim radom i naglasio da on, kao član veća, ne radi nijedan dodatni posao. Smatra da nije ugrozio nepristrasno vršenje ili ugled javne funkcije, da sebi nije omogućio bilo kakvu korist, i dodao da mu mandat predsednika udruženja ističe 15. septembra 2018. godine. 
 
Međutim, uvidom u evidenciju Agencije za privredne registre, Gazepov je i dalje zastupnik ovog udruženja, te je i dalje u sukobu interesa.
 
Agencija za borbu protiv korupcije u svojoj preporuci za smenu člana veća naglašava da Društvo za borbu protiv šećerne bolesti, u odnosu na Gazepova, ima svojstvo povezanog lica. S druge strane, Gazepov je podneo žalbu na ovo rešenje Agencije i ona će sada otići na viši stepen odlučivanja. Opština Srbobran će ovo rešenje Agencije morati da diskutuje na skupštini, a nakon što se isto objavi u Službenom glasniku i dostavi predsedniku opštine.
 
U kabinetu predsednika opštine nisu za 021 odgovorili da li će smeniti člana veća, kao ni zbog čega su svesno potpisivali ugovore sa svojim funkcionerom, koji je bio u sukobu interesa.
  • samo strogo

    05.02.2019 15:01
    samo da rešimo ovo u Srbobranu, pa više niko iz ove vlasti, na svim nivoima nijeu sukobu interesa !

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina

SVM samostalno na lokalne izbore u Vojvodini

Savez vojvođanskih Mađara (SVM) na predstojeće lokalne izbore u vojvođanskim opštinama i gradovima izlazi samostalno kao i u prethodnih 17 godina, saopštio je predsednik SVM Balint Pastor.