Novi Bečej: Dvorac Hertelendi postaje spomenik kulture

Vlada Srbije donela je odluku da Dvorac Hertelendi - Bajić u Bočaru kod Novog Bečeja postane spomenik kulture, objavljeno je u najnovijem broju Službenog glasnika.
Novi Bečej: Dvorac Hertelendi postaje spomenik kulture
Foto: Screenshot
Dvorac je podigao plemić Jožef Hertelendi, veliki župan Torontalske županije, početkom 19. veka u stilu klasicizma, a krajem 19. veka imanje sa dvorcem kupio je bogati trgovac i braon Todor Bajić, inače zet kneza Miloša Obrenovića.
 
U Odluci Vlade Srbije naznačeno je da je dvorac značajan kako zbog arhitektonsko-stilskih vrednosti, kao primer rezidencijalne klasicističke građevine izgrađene u Vojvodini početkom 19. veka, tako i zbog kulturno-istorijskih vrednosti, jer svedoči o značajnim ličnostima koje su živele u njemu.
 
Inicijativu da dvorac Hertelendi-Bajić u Bočaru postane spomenik kulture pokrenuo je pre dve godine Zavod za zaštitu spomenika kulture u Zrenjaninu.
 
Dvorac je monumentalna prizemna građevina, pravougaonog oblika sa dvorišnim tremom, koji je jedini ulaz u objekat, jer na uličnoj fasadi nema ulaza. Trem je centralno postavljen i glavni je dekor dvorišne fasade, a čine ga šest masivnih stubova koji su povezani dekorativnom ogradom od kovanog gvožđa.
 
Na glavnom ulazu u dvorac nalazi se dekorativna kapija od kovanog gvožđa sa elementima dekoracije romantizma, za koju se procenjuje da je iskovana sredinom 19. veka.
 
Enterijer je bio bogato opremljen, ali je malo sačuvano od originalnog izgleda, osim stolarije koja je očuvana u celosti - krila vrata i prozora sa bravarijom, pervazima stilizovanim u klasicističkom maniru, prozorskim parapeta i kapcima.
 
Imanje sa dvorcem je bilo ograđeno punim zidom od koga je preostala jedino dekorativna kapija od kovanog gvožđa sa stupcima, na čijim su vrhovima skulpture dva lava - čuvara.
 
Dvorac je bio okružen parkom u kome se danas nalazi fudbalsko igralište.
 
U dvorcu su jedno vreme bili smešteni škola i fiskulturna sala, a u jednom periodu čak i diskoteka.
 
Vlada Srbije utvrdila je da su mere zaštite dvorca očuvanje izvornog izgleda spoljašnje arhitekture i enterijera, svih konstruktivnih i dekorativnih elemenata, originalnih materijala, stilskih i funkcionalnih karakteristika. Takođe, utvrđeno je da je na dvorcu zabranjena prepravka, dogradnja i nadogradnja, kao i radovi koji mogu ugroziti statičku stabilnost dvorca.
 
Utvrđeno je i instaliranje gromobranskih uređaja i uređaja za zaštitu od požara, a zabranjeno je postavljanje priključnih kutija, ormara i klima uređaja na fasadama dvorca.
  • ZIGOR

    13.02.2019 18:38
    Projektant
    Sta cemo sada za stetu od 15 miliona dinara nasih novac koju je glavni vojvodjanski gazda napravio placanjem projekata za rekonstrukciju i dogradnju koje sada, proglasenjem za spomenik kulture, moze da baci u kontejner? Di su nasi novci, sto bi njegov kolega rekao...
  • stasa

    12.02.2019 15:44
    @ns
    jer..."Ne moze da se udje ,da se rusi tudji...lepo sam i rekao"!

    Borite se za svoje!
  • Dejan

    12.02.2019 15:41
    posao
    Imao sam slucajno priliku da prosle nedelje vidim ovaj objeat, trenutno u njemu moze da se snimi lajt horor film, kako je sa ,,renoviranjem,, zapoceto 2011.-e tako stoji i dana, banatskim bosancima taj objekat je nesto sto je zlo, valjda su im tako rekli kad su dolazili u Bocar ! Ovde je bilo bitno ko ce da mune pare iz fondova a ne da se popravi ovaj biser Vojvodine, vidi se na tabli ko je izvodjac, kao i gazda istog ! Dok su gazde ovakvih imanja vladali Vojvodinom, nije bilo gladnih i bolesnih, vladao je rad red i mir, tadasnjim gazdama nije trebao los radnik, brinuli su o njemu jer mu je radnik trebao sutra, sledceg meseca i godine e onda su dosli koferasi i sve to do temelja unistili. Ispravite me ako gresim negde !

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina

SVM samostalno na lokalne izbore u Vojvodini

Savez vojvođanskih Mađara (SVM) na predstojeće lokalne izbore u vojvođanskim opštinama i gradovima izlazi samostalno kao i u prethodnih 17 godina, saopštio je predsednik SVM Balint Pastor.