Narodnoj skupštini predati predlozi Rezolucije o Vojvodini i Zakon o finansiranju Pokrajine

Narodni poslanici Lige socijaldemokrata Vojvodine predali su u skupštinsku proceduru Predlog rezolucije Narodne skupštine Republike Srbije o Vojvodini i Predlog zakona o finansiranju AP Vojvodine u kojima se, između ostalog, zahteva promena Ustava.
Narodnoj skupštini predati predlozi Rezolucije o Vojvodini i Zakon o finansiranju Pokrajine
Foto: 021.rs
Namera Rezolucije je da podvuče neotuđivo pravo građana Vojvodine da ravnopravno sa građanima cele Srbije odlučuju o svom položaju. 
 
U Rezoluciji se navodi i da građani Vojvodine traže promenu Ustava kako bi postavili osnove za izgradnju Srbije kao savremene demokratske države, kako bi se vlast decentralizovala i Vojvodina ostvarila punu autonomiju. Traži se i decentralizaciju kroz jačanje lokalnih samouprava i srednjeg nivoa vlasti, prihvatanje evropskih vrednosti, miroljubivu spoljnu politiku. 
 
"Predložena Rezolucija treba da obezbedi da Vojvodina nikada ne bude svedena na položaj regiona kome će centralna vlast prenositi prava i dužnosti po nahođenju aktuelne političke većine. Rezolucijom je predviđeno i da će Republika Srbija kontinuirano raditi na tome da obezbedi Vojvodini vraćanje najvećeg dela javnih prihoda koji se na njenoj teritoriji uberu - u skladu sa zakonom kojim će se urediti finansiranje Vojvodine. Osim toga, Republika Srbija mora usmeriti sve svoje snage na smanjenje talasa iseljavanja mladih iz Vojvodine i na otvaranje perspektive mladima u njihovoj domovini", navode u LSV.
 
Kako je navedeno u obrazloženju Predloga zakona o finansiranju Vojvodine, razlozi za njegovo donošenje su sadržani u potrebi da se realizuje odredba člana 184. Ustava kojom je definisano da budžet AP Vojvodine iznosi najmanje sedam odsto u odnosu na budžet Republike Srbije, da se tri sedmine budžeta AP Vojvodine koriste za finansiranje kapitalnih rashoda, da APV ima izvorne prihode kojima finansira svoje nadležnosti i da se zakonom utvrđuju vrste i visina izvornih prihoda, kao i učešće u delu prihoda Republike Srbije. Takođe, predviđa se i formiranje Poreske uprave Vojvodine, kao deo poreskog sistema Srbije.
 
S obzirom na to da je rok za regulisanje pitanja finansiranja nadležnosti AP Vojvodine istekao pre više od jedne decenije, poslanici LSV zatražili su da Skupština o ovim dokumentima raspravlja po hitnom postupku. Očekuje se da će se ova dva dokumenta naći na jednoj od sednica redovnog zasedanja u martu.
  • Gary

    26.02.2019 12:12
    He, he, he, ...
    Vid'la žaba da se konj potkiva, pa i ona digla nogu!
  • Srdja

    24.02.2019 19:10
    Bravo
    Bravo! Ko god se za ovo izbori.... Respect!
  • frustronaut

    24.02.2019 18:57
    @Vojvodjanin
    Jeste, baš mi treba čanak da me podseca na moje srednjeevropske korene. Briga me da li u Vojvodini važe zakoni Srbije, Jugoslavije ili Austro-ugarske, važno je da važe i to je suština protesta. čanak i njegov partner vučic, pre toga tadic sistematski rade na obesmišljavanju pravnog poretka i zakona, neki manje neki više. Zato svi treba da nestanu sa političke scene. Lustracija treba da se odnosi i na čanka, koji je deo diktatorskog režima. Ende.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina

Kovinu 10 miliona dinara za nove pontone

Opština Kovin saopštila je da joj je Ministarstvo turizma i omladine dodelilo 10 miliona dinara za realizaciju projekta "Proširenje postojećeg pontona na Dunavcu za plovne objekte".