Zrenjanin: Pinova vila "ničije" javno dobro

Napuštena stambena vila iz 1894. godine, danas poznata kao Pinova vila, u Zrenjaninu slika je odnosa društva i građana prema kulturnim dobrima.
Napuštena, ruinirana i razvaljena Pinova vila nalazi se kraj prometne gradske magistrale, a ni činjenica da je jedan od njenih naslednika u restituciji dr Tibor Varadi, profesor međunarodnog prava koji je Srbiju odbranio pred Haškim tribunalom, nije pomogla da se višegodišnja agonija sa njenim održavanjem završi.
 
"Sa tom vilom stvari stoje tako da je država vlasnik jednog njenog dela, odnosno sprata, s obzirom da je nakon konfiskacije naslednicima dodeljen deo odštete. Ostatak potražujemo u restituciji, ali to još nije završeno", rekao je za "Danas" dr Tibor Varadi.
 
Da će se država ozbiljno pozabaviti ovim zdanjem obećano je još 2006. godine. Tada je ministar kulture Dragan Kojadinović rekao da će se uz pomoć lokalne samouprave založiti za obnovu dva stara zdanja u samom Zrenjaninu - Pinove vile iz 1984. godine i panonske zemljane kuće iz 18. veka, u kojoj je rođen Aleksandar Sandić, književnik i pisar Vuka Karadžića. Prema oceni Pokrajinskog zavoda za zaštitu spomenika kulture, za obnovu vile tada je trebalo pola miliona evra. 
 
Pinova vila u katastru je zabeležena kao javno dobro. Smeštena je u Ulici Ive Lole Ribara broj 13, a podigao ju je Leon Štajgervald, koji je kuću otuđio dve godine nakon njenog završetka. Njen drugi vlasnik 1896. godine postaje Ferenc Danijel, u čijem vlasništvu ostaje 23 godine. U tom periodu i još dugo nakon toga poznata je kao Danijelova vila. Treći vlasnik 1919. postaje Marko Bakalić, da bi je tri godine kasnije prodao Prvoj srpskoj zemljoradničkoj banci iz Beograda, koja će je za svoje ptorebe koristiti naredne dve godine i zatim je prodati Udruženju trgovaca i industrijalaca Bečkereka.
 
Njen šesti vlasnik 1928. godine postaje Paja Pin, geometar. Pinovu porodicu 1943. godine iseljavaju Nemci i od tada do konfiskacije vile 1959. godine, vlasnici se nisu vraćali pod njen krov. Nakon rata vilu koristi XIV Udarna slovenačka divizija, potom se korisnici smenjuju. Jedno vreme je u njoj bio smešten i tadašnji SUP.
 
Posle konfiskacije, korisnici ove vile postali su Higijenski zavod, a zatim Antituberkulozni zavod koji se 1993. godine iselio iz vile. Od tada gradske vlasti pokušavale su da prodaju ili daju u zakup, a poslednji pokušaji i javni oglasi bili su 2001. godine. Interesovanje i pritisci javnosti da se zdanje spasi od propadanja do danas ne prestaju.
  • Srbislav

    22.04.2019 14:18
    Drugovi
    Kad kad ćete nam vratiti ZEMLJU ?
  • Rodjena novosadjanka

    28.02.2019 21:25
    Zrenjanin je jedan divan, a zapusten grad. Novi Sad je rusenjem/zidanjem bespovratno izgubio sarm evropskih gradova, za Zrenjanjin ima nade... jos malo dok se istorija ne raspadne skroz...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina