Upozoravali na neispravna vozila i mobing u Severtransu, pa dobili otkaz

Dvojica predsednika sindikata u somborskom preduzeću Severtrans dobila su otkaz zbog dopisa Ministarstvu privrede, kojim su tražili smenu rukovodstva.
Upozoravaju na neispravnost vozila, mobing nad zaposlenima, malverzacije, što generalna direktorka Snežana Cico u obrazloženju otkaza naziva grubom neistinom, a pravnici Pištaljke traže da otpušteni sindikalci dobiju status uzbunjivača.
 
"Mi smo hteli da upozorimo na tešku socijalnu situaciju u samoj firmi. Hteli smo da kažemo da dovodimo u opasnost jako velik broj građana koje prevozimo našim vozilima", rekao je Mirko Erdelj iz Samostalnog sindikata Severtrans AD.
 
"Zbog neispravnosti vozila i puštanja istih u rad, zbog mobinga nad radnicima, zbog velikih kazni koje se plaćaju u Nemačkoj i zbog neizdavanja dokumenata radnicima, jer su tražili ugovore o radu i direktorka je zabranila svako izdavanja bilo kakvih ugovora", kaže Aleksandar Đurišić iz Ujedinjenog sindikata Severtrans AD.
 
Kao argumente navode dva izgorela autobusa i slučajeve isključivanja iz saobraćaja u Nemačkoj zbog više od 40 neispravnih stavki.
 
Odgovor nije stigao iz ministarstva, već od direktorke čiju smenu traže. Najpre je to bilo upozorenje, a potom i otkaz. Obrazloženje – to što su Ministarstvu uputili dopis sa, kako se navodi, grubim neistinitim i uvredljivim podacima o poslodavcu i rukovodstvu.
 
"Pa nismo razgovarali sa direktorkom dve godine. Na sve naše ukaze, na sve naše molbe da razgovaramo nije našla vremena. Govorila nam je – tužite, obratite se Ministarstvu. Mi smo to na kraju i uradili i eto, zbog toga smo dobili otkaz", kažu Erdelj i Đurišić za N1.
 
U Pištaljci smatraju da se to po zakonu nije smelo dogoditi, jer bi zbog onoga što su u dopisu izneli kao uzbunjivači morali imati zaštitu. 
 
"Imaju pravo na sudsku zaštitu, da budu vraćeni na svoja radna mesta. Odnosno, poslodavac im ne sme uručiti otkaz zbog onoga što rade", kaže Vladimir Radomirović iz Pištaljke.
 
O razlozima zbog kojih su predstavnici sindikata dobili otkaz, o optužbama koje su izneli i uopšte o stanju u firmi, u somborskom Severtransu nisu hteli da govore. Direktorka Snežana Cico na više poziva nije odgovorila. Odgovor nisu dali ni u Ministarstvu privrede.
  • Pancevac.

    09.03.2019 19:59
    Ima ih svuda
    Mobing za bivsu drzavnu sekretarku Ministarstva pravde godinama je zataskavan a u medjuvremenu je napredovala postala clak komisije za prijem 94 izuzetno pametnih notara ni to nije ispitano kako su bas oni izabrani .Cerke je uhlebila i to veoma dobro a o ovnom.stanju valjda ce i ina doci na red da se proveri .Uzgred kao sudija bila je podstanar u nasem gradu
  • gagi

    07.03.2019 22:12
    @SOSA

    Postovanje za gospodina G .
  • SOSA

    07.03.2019 16:46
    samo u smrdojvodini
    Zar je moguce da se ovakve stvari dogadjaju u ovoj utopijskoj pokrajini ?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina

SVM samostalno na lokalne izbore u Vojvodini

Savez vojvođanskih Mađara (SVM) na predstojeće lokalne izbore u vojvođanskim opštinama i gradovima izlazi samostalno kao i u prethodnih 17 godina, saopštio je predsednik SVM Balint Pastor.