Čokanski rit u potpunosti izgoreo

Ono što su vatrogasci jedva uspeli da spasu jesenas od Čokanskog rita, izgorelo je za vikend kada se vatra sa deponije proširila na ovo carstvo divljine gde se gnezdilo više od 30 vrsta ptica.
Čokanski rit u potpunosti izgoreo
Foto: Pixabay
Na divljoj deponiji koja se nalazi na ulazu u Čoku smeće je gorelo više dana, ali je vetar u petak promenio pravac i naterao vatru prema gustoj suvoj trski Čokanskog rita. Vatrogasci su jesenas u ogromnom požaru uspeli da spasu manje od polovine rezervata, ali sada je sve definitivno izgorelo.
 
"Vatrogasci su ponovo pokušali  da ugase vatru, ali nisu uspeli, bilo je sve suvo kao barut. Scene požara bile su tužne i užasne. Video sam kako divlje svinje beže iz skrovišta, kao i čitava jata brkatih senica koje su se već vratile. Divlja guska kružila je oko vatre tražeći gnezdo gde je sakrila jaja, ali bezuspešno. Sve je uništeno, trebaće nekoliko godina da se ovde ponovo vrate  retke vrste ptica, ali i druge životinje poput srndaća", kaže za "Blic" ornitolog i fotograf prirode iz Sente, Jožef Gergelj.
 
Velike bele čaplje, divlje guske, kašikare, bukavac, stotine trstenjaka, patke, liske, barski petlovi i druge vrste ostale su bez doma. Ždralovi koje Gergelj dočekuje više od 30 godina ovog proleća neće doći. Čokanski rit osim kao skrovište služio je nekim pticama za noćni odmor na putu ka jugu, kao lastama, a bio je i važan izvor hrane. 
  • VladaN

    13.03.2019 00:17
    Stvarno se ovde mahom..
    ..naseliše primitivci kojima ništa nije sveto. Da su stoka, nisu. Stoka nije svesno biće. Čovek bi trebalo da jeste.
  • Tekije

    12.03.2019 05:41
    Da li je uzrocnik stvarno vatra sa deponije ili i tamo ima neko ko eksploatise trsku kao u Petrovaradinu ispod Tekija? Svake godine taj neko zapali celu mocvaru da bi bilo vise mlade trske, da bi imao vecu zaradu. Naravno, o zivom svetu kome je tu staniste se ne misli, ipak je profit vazan. Posle se cude kada zena upuca investitora i slicno, pa ljudima je dogorelo do noktiju, neko pukne pre neko kasnije.
  • Gde ste patriJote?

    11.03.2019 21:24
    Nigde cetnika da gase?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina

SVM samostalno na lokalne izbore u Vojvodini

Savez vojvođanskih Mađara (SVM) na predstojeće lokalne izbore u vojvođanskim opštinama i gradovima izlazi samostalno kao i u prethodnih 17 godina, saopštio je predsednik SVM Balint Pastor.