Zrenjanin: Direktorka pred smenom zbog slučaja vršnjačkog nasilja u školi

Direktorka Poljoprivredne škole u Zrenjaninu Milica Damjanović Tomin biće smenjena jer nije reagovala na vršnjačko nasilje i nije zaštitila đaka, a zbog tog slučaja su kasnije četiri učenika završila u pritvoru.
Zrenjanin: Direktorka pred smenom zbog slučaja vršnjačkog nasilja u školi
Foto: Printscreen
Prema saznanjima "Blica", nakon što je Više javno tužilaštvo u Zrenjaninu odredilo pritvor za četiri maloletnika zbog višemesečnog grubog fizičkog i psihičkog maltretiranja drugara iz razreda, u školu je stigla prosvetna inspekcija. 
 
U pokrajinskom Sekretarijati za obrazovanje potvrđuju da su prosvetne inspektorke u Zrenjaninu obavile vanredan i kontrolni inspekcijski nadzor u Poljoprivrednoj školi i sačinile zapisnike u kojima se navodi da je tokom nadzora utvrđeno da ustanova ne sprovodi mere za bezbednost i zaštitu učenika.
 
"Inspekcijskim nadzorom utvrđeno je i da direktor neblagovremeno preduzima odgovarajuće mere u slučajevima povrede Zakona o osnovama sistema obrazovanja i vaspitanja iz člana 110 koji se odnosi na zabranu diskriminacije, da ometa rad organa upravljanja nepotpunim i neblagovremenim obaveštavanjem, te da ne postupa po merama nadležnog organa za oklanjanje utvrđenih nedostataka i nepravilnosti", poručuju za "Blic" u Sekretarijatu.
 
Kako dodaju, inspektorke su obavestile Ministarstvo prosvete da su se stekli uslovi za razrešenje Milice Damjanović Tomin sa funkcije direktora Poljoprivredne škole.
 
Direktorka Damjanović Tomić poručuje za Blic da se ne oseća krivom u ovom slučaju, da je to što se dogodilo strašno, te da je ona odlučila da se sprovede interna istraga kako bi se utvrdili svi detalji. "Sledećeg dana pozvali smo roditelje kako bismo u njihovom prisustvu uzeli izjave od učenika, a u međuvremenu su roditelji pozvali policiju i naša četiri učenika su uhapšena. Jedina moja krivica je ta što nisam obavestila Školsku upravu čim sam čula za incident, ali sam smatrala da je prvo potrebno da utvrdimo sve činjenice, a odmah potom obavestim nadležne, međutim, policija me preduhitrila", objašnjava ona.
 
U Višem javnom tužilaštvu ukazuju na to da je taj organ 28. januara podneo zahtev za pokretanje pripremnog postupka prema četiri maloletnika zbog postojanja osnovane sumnje da su izvršila krivično delo nasilničko ponašanje, tako što su od septembra prošle godine pa sve do 21. januara 2019. u školi, po prethodnom dogovoru, grubo vređali i nasilnički se ponašali prema drugu iz razreda.
 
Konstatovano je i da su oštećenom naneli lakše telesne povrede, zadavali mu udarce pesnicama u predelu tela i kontinuirano vređali. Maloletnim nasilnicima prete kazne od opomene pa do upućivanja u maloletnički zatvor. Postupak povodom ovog incidenta i dalje je u toku.
  • Nebitan

    15.03.2019 17:35
    Ne osudjuj nikoga
    Pohadjao sam istoimenu skolu i tvrdim da je direktor skole Milica Damjanovic Tomic najbolja direktorica koju je polj. skola ikada imala i verujem da je istoimena znala na vreme ista o tome odreagovala bi u skladu sa zakonom. Nemojte osudjivati ljude koje ne poznajete.!!!!
  • Dana

    14.03.2019 11:16
    Jednom da država adekvatno reaguje.
  • Samo jako

    14.03.2019 10:13
    @JovaNS
    Razumem vas ali prica sa savetovanjem ne pije vodu, poznati smo kao bahat i agresivan narod tako da ne vredi na lep nacin.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina