Festival profesionalnih pozorišta Vojvodine od 12. do 17. aprila u Zrenjaninu

Festival profesionalnih pozorišta Vojvodine održaće se od 12. do 17. aprila u Zrenjaninu.
Festival profesionalnih pozorišta Vojvodine od 12. do 17. aprila u Zrenjaninu
Foto: Pixabay
Selektor 69. festivala, pozorišni kritičar Slobodan Savić, izabrao je šest predstava, od tridesetak odgledanih.
 
U selekciji su predstave: "Bilo jednom u Banatu" Narodnog pozorišta "Toša Jovanović" Zrenjanin, "Šta se dogodilo sa Bebi Džejn" Drame na mađarskom jeziku Narodnog pozorišta Subotica, "Lisitrata" Drame na srpskom jeziku Narodnog pozorišta Subotica, "Veštice iz Salema" Srpskog narodnog pozorišta, "Hasanaginica" Novosadskog pozorišta/Ujvideki sinhaz i "Tartif" Narodnog pozorišta Sombor i Srpskog narodnog pozorišta.
 
Na festivalu će biti i četiri predstave za decu. U čast nagrađenih biće izvedena predstava "Dopler" SNP-a i Centra za razvoj vizuelne kulture Novi Sad.
 
"U odnosu na prošlu i poslednjih nekoliko godina, produkcija predstava u pozorištima Vojvodine nažalost je prepolovljena. Kad je reč o produkciji predstava za decu, situacija je još nezavidnija. To su činjenice s kojima treba da se suočimo. Ispostavilo se da  je u produkciji, ovako oskudnoj i nezavidnoj kakva jeste, bilo šest predstava koje po svim kriterijumima zavređuju da se nađu u selekciji ovogodišnjeg festivala", rekao je Savić.
 
Festival će biti održan pod sloganom "Pozorište u stigmatizovanom  društvu", navodi selektor, objašnjavajući da je tendencija stigmatizacije zdravog razuma i njegovog svođenja na nulu danas toliko vidljiva da se prosto ne može izbeći.
 
"Većina ovih predstava se upravo hvata u koštac s jednom takvom pojavom i fenomenom. Kada govorim o stigmatizaciji, mislim i na stigmatizaciju svesti, savesti i razuma, borbu za istinu i pravdu, za društvenu, socijalnu i rodnu ravnopravnost. S druge strane, slogan ovogodišnjeg festivala ukazuje i na stigmatizaciju odgovornog pozorišta. I toga bi trebalo da budemo svesni, štaviše i na stigmatizaciju kulture uopšte", ocenio je Savić.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina

Kovinu 10 miliona dinara za nove pontone

Opština Kovin saopštila je da joj je Ministarstvo turizma i omladine dodelilo 10 miliona dinara za realizaciju projekta "Proširenje postojećeg pontona na Dunavcu za plovne objekte".