Zakon o finansiranju Vojvodine bez podrške Vlade

Republički odbor za finansije, razmotrio je u načelu Predlog zakona o finansiranju Vojvodine, koji su podneli poslanici Nenad Čanak, Olena Papuga i Nada Lazić.
Zakon o finansiranju Vojvodine bez podrške Vlade
Foto: 021.rs
Predsednica Odbora Aleksandra Tomić navela je da je Vlada Srbije razmotrila predloženi zakon i dostavila mišljenje Skupštini, u kojem se navodi da se Predlog zakona o finansiranju Vojvodine ne prihvata u načelu.
 
Kako stav Odbora nije obavezujući za parlament, predlog tog zakona naći će se i na redovnoj sednici skupštine.
 
Rezolucija o Vojvodini i zakon o finansiranju Vojvodine prvi su dokumenti koji se isključivo tiču Vojvodine od početka dvehiljaditih, izjavio je predsednik Lige socijaldemokrata Vojvodine Nenad Čanak. On je, govoreći o predlogu zakona o finansiranju APV, primetio i da je to i prvi predlog zakona koji je podnela opozicija, odnosno poslanici LSV, a koji je aktuelna vlast prihvatila.
 
Čanak je podsetio da je dvehiljaditih na dnevnom redu Narodne skupštine bio takozvani Omnibus zakon, "kojim su uklonjeni neki od zakona koji su protivustavno ograničavali autonomiju Vojvodine po Ustavu iz 1990. godine".
 
"Uprkos tome što su svi ti zakoni doneti tankom većinom, od tada više nikada pitanje Vojvodine nije ni pomenuto", rekao je Čanak.
 
Kako je naveo, pitanje Vojvodine nije problem, jer ono ne može da izazove tektonske potrese, ali dodaje da to ne znači da ne treba da se čuje kakve probleme ima dva miliona građana Vojvodine, koji se, kako kaže, suočavaju s nizom nedaća, a koje proističu od potpuno nekontrolisanog centralizma, potpuno nekontrolisanog načina funkcionisanja države i beogradizacije.
 
Lider LSV kaže da, ako problem Vojvodine budu tako shvaćeni, onda će biti jasno da su problemi Vojvodine, "a to su njeno permanentno zaostajanje, iseljavanje stanovništva, ekonomsko propadanje, ekološke katastrofe na njenoj teritoriji", ono o čemu se mora javno govoriti.
 
Zato je, smatra, veliki pomak što je Skupština prihvatila da o tim temama raspravlja.
 
Čanak je rekao i da je predlog zakona o finansiranju trebalo da bude usvojen još pre deset godina. Naveo je da je tih deset godina bilo deset godina kršenja Ustava, ignorisanja Ustava i deset godina u kojima Srbija, ne bi mogla sebe da nazove ni u jednom trenutku pravnom državom. Čanak je upitao i kako je moguće da su u državi, koja je orijentisana ka evropskim integracijama, sva pitanja moguća, osim pitanja Vojvodine.
 
Naglasio je i da ukoliko poslanici iz Vojvodine ne budu prisustvovali toj sednici, to će pokazati njihov odnos prema Vojvodini, a ne prema aktuelnoj vlasti.
 
Opširnije o Predlogu zakona o finansiranju Vojvodine, zajedno sa predlogom rezolucije Skupštine Srbije o Vojvodini, koji će se naći pred poslanicima republičkog parlamenta na narednoj sednici, 20. marta, možete čitati u našem tekstu OVDE.
  • N.Sad

    20.03.2019 11:15
    gg@Onoga trenutka kad se naziv vojvodina počne pisati velikim slovom.
  • N.Sad

    20.03.2019 03:22
    Boba NS@ Nije mi samo jasno šta ste radili sa tim parama. Pa pola grada je porušeno i nikle zgrade. Sve su to bile straćara do straćare neuslovne za život normalnog čoveka. Šta ste radili sa tim ogromnim novce. Da su moji roditelji imali tolike plate ja bi sad vozio mercdesa od 50000 evra, posedovao kuću od barem 200 kvadrata i imao nekoliko stanova.
  • gg

    20.03.2019 00:36
    zastita
    Kada ce vojvodina dobiti svoju policiju

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina

SVM samostalno na lokalne izbore u Vojvodini

Savez vojvođanskih Mađara (SVM) na predstojeće lokalne izbore u vojvođanskim opštinama i gradovima izlazi samostalno kao i u prethodnih 17 godina, saopštio je predsednik SVM Balint Pastor.