Sombor: Uhapšeni zbog uništavanja 15 nadgrobnih spomenika

Četiri muškarca i jedna ženska osoba porušili su proteklog vikenda 15 nadgrobnih spomenika na Velikom katoličkom groblju u Somboru.
Sombor: Uhapšeni zbog uništavanja 15 nadgrobnih spomenika
Foto: 021.rs (Ilustracija)
Za ovo krivično delo zaprećena je zatvorska kazna od jedne do osam godina.
 
"Zatečeni smo onim što su vandali uradili. Ovaj čin je apsolutno za svaku osudu. Sigurnosne kamere na groblju snimile su sve počinioce, koje je policija odmah identifikovala i privela", kaže u izjavi za Tanjug Goran Nonković, direktor JKP "Prostor" iz Sombora, preduzeća koje je zaduženo za održavanje grobalja u Somboru i okolnim mestima.
 
Na snimcima sigurnosnih kamera, kaže Nonković, vidi se pet osoba, četiri muškarca i jedna ženska osoba, kako skrnave i ruše nadgrobne spomenike.
 
"Gledam te snimke, jasno vidim njihova lica i to šta su radili te noći. Nosili krstove, nešto radili sa njima, nejasno je tačno šta, a potom su ih lomili. Vidi se i kako ruše nadgrobne spomenike, koji su smaknuti sa osnovnog postolja", kaže Nonković.
 
Direktor JKP "Prostor" kaže da još nije utvrđeno kolika je materijalna šteta pričinjena, ali da se čini da je manja. Ipak, napominje da je mnogo veći problem samo saznanje da je neko spreman da tako nešto učini.
 
"Mi ćemo već sutra vratiti 70 odsto smaknutih nadgrobnih ploča, na kojima nema skoro nikakvih oštećenja. To će obaviti profesionalci, a prethodno ćemo tražiti dozvolu vlasnika grobnih mesta. Vratićemo i one nadgrobne ploče vlasnika, sa kojima trenutno ne možemo da stupimo u kontakt. Vratićemo ih na našu inicijativu, iz najbolje namere", kaže Nonković.
 
Upitan da li Katoličko groblje, koje je pod ingerencijom tog preduzeća, ima fizičko obezbeđenje, Nonković odgovara odrično.
 
"Nigde u svetu ne postoji fizičko obezbeđenje na bilo kom groblju, pa tako ni kod nas. Zato je ono osigurano sigurnosnim kamerama, koje pokrivaju celu površinu. Zahvaljujući njima, odmah smo uspeli da idetifikujemo počinioce. Takođe, groblje ne zaključavamo, jer na to nemamo zakonsko pravo. Ono mora da bdue dostupno u svakom trenutku vlasnicima grobnih mesta", objasnio je Nonković, rekavši da to preduzeće upravlja sa ukupno 37 grobalja na treritoriji Sombora i okolnih mesta.
 
Snimke je ovo preduzeće ustupilo Policijskoj upravi Sombora. JKP "Prostor" obavestilo je vlasnike o incidentu i upoznao ih sa procedurom za podnošenje odštetnog zahteva.
  • Autonomasch

    21.03.2019 00:25
    uzan pogled
    Usko gledate. Nije ovde reč o rušenju nadgrobnih spomenika već o "zadržavanju" Vojvodine. Kad se odnosji Kosovo preostaje pitanje Vojvodine. Veliki nacionalisti da bi bili veliku moraju imati neku drugu naciju prema kojoj bi pokazali tu svoju veličinu. U osnovi ovog je bunt katoličkih žitelja Sombora tj. Vojvodine. Na taj bunt će se odmah uključiti desničari što je i bio cilj. Nadam se da grešim.
  • vožnja unazad

    19.03.2019 22:44
    Jadnici
    kome smeta mrtav čovek i njegov spomenik smetaće mu rodjene oči u glavi. Krivo je društvo što ne vaspitava, ne kažnjava i ne osudjuje polusvet koji čini zbog minijaturnog mozga gluposti od kojih mu neće biti bolje.Setite se kako je Žan Valžan rmbačio 5 god na brodu samo zbog 1 ukradenog hleba.
  • Đura

    19.03.2019 16:27
    Gde su imena i prezimena uhapšenih?Imena oca ili majki?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina

SVM samostalno na lokalne izbore u Vojvodini

Savez vojvođanskih Mađara (SVM) na predstojeće lokalne izbore u vojvođanskim opštinama i gradovima izlazi samostalno kao i u prethodnih 17 godina, saopštio je predsednik SVM Balint Pastor.