Vršac: Pacijenti sami kupuju gazu, operacije samo u hitnim slučajevima

Operacije u Opštoj bolnici u Vršcu poslednjih godina se sve češće obavljaju samo u hitnim slučajevima jer lekari nemaju uslova da operišu sve zakazane pacijente.
Vršac: Pacijenti sami kupuju gazu, operacije samo u hitnim slučajevima
Foto: Pixabay

Kako pišu "Novosti", dok 2017. nije nabavljen novi centralni sterilizator, glavni razlog obustave hirurških intervencija bio je nedostatak sterilisanih instrumenata, a sada je posredi nedostatak lekova i sanitetskih materijala. Zbog duga prema dobavljačima, koji premašuju 130 miliona dinara, ustanova ne može da pravi neophodne zalihe, pa često ostaje bez osnovnih materijala za rad. Neretko su pacijenti primorani da sami kupuju lekove i zavoje, kako bi im bila pružena adekvatna zdrastvena zaštita. To je kažu nadležni, posledica neodgovornog poslovanja rukovodstva bolnice u periodu od 2011. do 2017.godine, kada je ovaj dug i nastao.

"Bolnica svake godine sa RFZO potpisuje ugovor o finansiranju nabavke lekova i sanitarnog materijala, na osnovu godišnjeg plana svojih potreba. Ukoliko se u međuvremenu ispostavi da su troškovi veći od predviđenih, poslednji rok za aneksiranje tog ugovora je 15. oktobar. Međutim, u ovom periodu od osam godina, aneksiranje nije rađeno, jer rukovodstva nisu pratila svoje potrebe", objašnjava član Gradskog veća Tatjana Nikolić.

Aneks ugovora prvi put je urađen lane, kada su uspeli da izdejstvuju i da se vrednost mesečnih tranši poveća. Međutim zasad im ni to ne znači mnogo, s obzirom na to da je RFZO u prva dva meseca kasnio sa isplatom, što je u februaru dovelo do ponovnog privremenog zastoja u radu. Za to vreme, dugovi su ostali na istom nivou.

"Sa ključnim dobavljačima smo postigli kompromis da nam isporučuju lekove na osnovu direktne uplate, a ne da nam, kao do sada, za uplaćenu sumu daju manje medikamenata, zato što im dugujemo za prethodni period", kaže za "Novosti" direktor bolnice Jon Omoran.

On ističe da očekuje neko sistemsko rešenje, jer se ova dugovanja, koja imaju gotovo sve bolnice u zemlji, mogu rešiti jedino uz podršku države. Direktor bolnice kaže i da će svim pacijentima koji moraju sami da kupe lekove i sanitetski materijal, a koji je bolnica u obavezi da ima, RFZO refundirati troškove.  

  • Ilija

    30.03.2019 16:10
    A u Novom Sadu polomljena klupa za koju je Vuceviceva vlast platila 10 hiljada evra.
  • ja

    29.03.2019 21:52
    da snare
    Nije nikakvo cudo sto se peru gaze.Moj muz je bio bolestan i lezao je naurologiji u NS 2015g. Ni tad nije bilo osnovnih stvari na odelenju. Sama sam isla da presvlacim muza. Samo da se zna; u svim privatnim bolnicama za urologiju ima sve. Zar nije cudno.
  • N.Sad

    29.03.2019 19:35
    Неко се зачудио кад знамо да сав новац из Војводине иде у Н Сад. Желиш студирати мораш у Н.Сад, доктору у Н. Сад итд. Док кабадахије столују у бановини остале општине немају ни за леба.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina

SVM samostalno na lokalne izbore u Vojvodini

Savez vojvođanskih Mađara (SVM) na predstojeće lokalne izbore u vojvođanskim opštinama i gradovima izlazi samostalno kao i u prethodnih 17 godina, saopštio je predsednik SVM Balint Pastor.