Na konkursu Uprave za kapitalna ulaganja nijedna od 47 zdravstvenih ustanova nije ispunila uslove

Čak 47 zdravstvenih ustanova u Vojvodini nije uspelo da ispuni uslove Uprave za kapitalna ulaganja APV na konkursu za finansiranje i sufinansiranje projekata, što se najverovatnije nikada na jednom konkursu ove vrste nije dogodilo.
Na konkursu Uprave za kapitalna ulaganja nijedna od 47 zdravstvenih ustanova nije ispunila uslove
Foto: Pixabay
Direktor Uprave stoga je obustavio ovaj konkurs, vredan 90 miliona dinara.
 
Konkurs je raspisan 9. januara ove godine, a prijave su zdravstvene ustanove mogle da dostave od 11. do 30. januara. Mogle su da konkurišu sve državne zdravstvene ustanove u Vojvodini (čiji su osnivači Pokrajina ili lokalna samouprava), a na njima je bilo da napišu projekat i opravdaju ga. Konkretno, projekat je mogao da se odnosi na nabavku medicinske opreme i saniteta, izgradnju, dogradnju, rekonstrukciju ili adaptaciju bolnica, domova zdravlja i drugih ustanova, a bilo je potrebno pripremiti tehničku dokumentaciju i građevinsku dozvolu. 
 
Ustanove nisu mogle da konkurišu sa projektima koji se odnose na tekuće i investiciono održavanje, a ne bi dobile novac ni sa projektima koji ne ispunjavaju uslove.
 
Kako se ispostavilo, nijedna ustanova koja je konkurisala nije ni ispunila uslove. Kako se vidi u odluci o obustavljanju konkursa od 13. februara, prijavilo se ukupno 47 zdravstvenih ustanova u Vojvodini. Od tog broja, devet ustanova podnelo je nedopuštene prijave (prijave koje ne predviđaju namene konkursa, traži se više novca od predviđenog), 34 prijave bile su nepotpune (nisu podnete na odgovarajućem obrascu, nisu priložena sva tražena dokumenta, sadrže netačne ili nerazumljive podatke itd), a samo četiri prijave bile su potpune i ispunjavale su sve uslove i zahteve javnog konkursa. Međutim, te prijave su onda otišle na rangiranje pred komisiju Uprave i nisu prošle - one nisu prikupile najmanje 60 potrebnih bodova da bi bile opravdane, te su takođe odbačene.
 
Naime, prijave su dobijale od po šest do 30 bodova na osnovu stepena opšteg uticaja i značaja projekta, povezanosti projekta sa strateškim dokumentima, stepena razvijenosti lokalne samoprave u kojoj se nalaze, očekivanog efekta projekta, opravdanosti projekta, stepena održivosti projekta, a najviše bodova - 30, dodeljivalo se za stepen rizika i izvodljivost projekta.
 
Iz odluke o obustavi konkursa zaključuje se da nijedna zdravstvena ustanova nije uspela da opravda svoje namere da sanira ili proširi ustanovu, renovira prostorije, kupi novu opremu ili obavi neko drugo ulaganje, a koje će unaprediti uslove za lečenje građana. Većina ustanova, prema izveštaju komisije, iako ima pravne timove, nije uspela da popuni relativno jednostavne i standardne obrasce, s obzirom na to da nije reč o jedinstvenom i nerazumnom konkursu koji se nikada do sada nije našao pred ustanovama. 
 
 
U Pokrajinskom sekretarijatu za zdravstvo su obavešteni o ovom neobičnom raspletu jednog konkursa, ali u ovom trenutku nisu dostupni za komentar zbog službenog puta sekretara. U Upravi za kapitalna ulaganja APV već desetak dana ne odgovaraju na pitanja 021 kako je moguće da nijedna od 47 ustanova nije uspela da uspešno konkuriše, kao ni koje ustanove su bile u pitanju.
 
U Domu zdravlja "Novi Sad", najvećoj ustanovi primarne zaštite u Vojvodini, kažu za 021 da na ovom konkursu nisu aplicirali sa projektom, ali i da u protekle tri godine nisu aplicirali niti dobijali novac od Uprave za kapitalna ulaganja.
 
Za sada nije poznato kada će ovaj konkurs biti ponovo raspisan.
  • Informisana

    27.03.2019 17:37
    priča se priča
    Ili je jedna firma obilazila opštine i domove zdravlja i govorila im šta da nude jer imaju prolaz za to.To je došlo do ušiju koga ne treba gore i pukao posao.Kakva je tu uloga N.V.iz Fonda.
  • Ideja

    26.03.2019 14:56
    Direktorima
    Sada bi bio red da se kazne svi pravnici i ekonomisti koji su podneli nepotpune prijave. A i uprava da razmisli za koga ih raspisuje kada niko ne razume. Nije to test inteligencije nego servis i mehanizam odlučivanha.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina

SVM samostalno na lokalne izbore u Vojvodini

Savez vojvođanskih Mađara (SVM) na predstojeće lokalne izbore u vojvođanskim opštinama i gradovima izlazi samostalno kao i u prethodnih 17 godina, saopštio je predsednik SVM Balint Pastor.