Sremska Mitrovica, Sombor, Odžaci i Bačka Topola među najuspešnijima u izdavanju građevinskih dozvola

Lokalne samouprave u prošloj godini obradile su skoro 100.000 zahteva za gradnju, od čega je 85 odsto pozitivno rešeno, saopštila je danas Nacionalna alijansa za ekonomski lokalni razvoj (NALED).
Sremska Mitrovica, Sombor, Odžaci i Bačka Topola među najuspešnijima u izdavanju građevinskih dozvola
Foto: 021.rs
Među najuspešnijim gradovima u izdavanju građevinskih, upotrebnih i drugih dozvola su Čačak, Sremska Mitrovica i Sombor, a među opštinama prva tri mesta zauzimaju Odžaci, Sopot i Bačka Topola, pokazala je analiza NALED-ovog Saveza za imovinu i urbanizam na osnovu podataka iz sistema za podnošenje elektronskih prijava u APR.
 
Uspešnost je merena, navode iz NALED-a, na osnovu broja rešenih i pozitivno rešenih predmeta.
 
Podaci pokazuju i da većina uspeva da poštuje zakonske rokove i pozitivno odgovori na zahteve, dok ima i onih koji zaostaju za prosekom pa se tako na začelju liste nalaze gradovi Beograd, Novi Pazar i Niš i opštine Novi Beograd, Čukarica i Zemun sa visokim procentom odbačenih zahteva.
 
Predsednik NALED-ovog Saveza za imovinu i urbanizam Gojko Vrcelj kaže da je NALED kao učesnik u izradi Zakona o planiranju i izgradnji i softvera za elektronske građevinske dozvole, tokom prethodne dve godine u saradnji s Ministarstvom građevinarstva organizovao obuke za 5.000 službenika.
 
"Kako bismo nastavili podršku, 28. marta organizovaćemo info dan za sve lokalne samouprave koje nailaze na probleme u sprovođenju objedinjene procedure i žele da uhvate korak s najboljima", rekao je Vrcelj.
 
Kada je u pitanju brzina izdavanja dozvola u 2018, najefikasnija je bila opština Novi Kneževac koja taj dokument izdaje u proseku za jedan radni dan, uz Čačak i Kikindu (tri dana). S druge strane, Beograd i Novi Sad izdvajaju se kao najsporiji među gradovima u izdavanju građevinskih dozvola sa prosečnih 27, odnosno 25 radnih dana, dok je opštini Bela Crkva potrebno skoro dvostruko više, navodi NALED.
 
Ti podaci, ističu u saopštenju, utiču i na slabiji rezultat i probijanje zakonskih rokova kada se posmatra republički prosek, tako zakon propisuje rok od 25 dana za izdavanje lokacijskih uslova dok je prosek na nivou cele Srbije 28 dana. Zatim, za dobijanje građevinske dozvole rok je pet dana, ali je državni prosek osam, dok je kod izdavanja upotrebne dozvole prosečno vreme sedam dana, a zakon propisuje pet.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina