Sečanj: Par roda se vratio u svoje novo gnezdo

Gnezda bele rode koja se nalaze na žicama i stubovima niskog napona smatraju se normalnom pojavom, ali ta, inače česta mesta gnežđenja vrlo su opasna, kažu u Pokrajinskom zavodu za zaštitu prirode.
Iz perspektive elektrodistributivnih firmi, ona mogu da znače ekonomske gubitke (kvarovi i ispadi niskonaponskih sistema snabdevanja zbog oštećenja žica i izlolatora), a iz ugla gledanja službi zaštite prirode to su zamke: mladunci i odrasle bele rode mogu da stradaju od strujnog udara prilikom vlažnih dana i kada prespoje delove sistema distribucije koji su pod različitim naponskim nivoima. 
 
Iz tog razloga, zrenjaninski ogranak preduzeća EPS-a je 5. novembra 2018. godine uklonio gnezdo u Ulici Maršala Tita, u seocetu Šurjan u opštini Sečanj.
 
Skidanje gnezda nije prošlo neopaženo, te su stanovnici Šurjana ubrzo, preko Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije reagovali i stanje prijavili Zavodu. Inspekcija zaštite životne sredine Pokrajinskog sekretarijata za urbanizam i zaštitu životne sredine takođe je brzo reagovala i u vanrednom nadzoru naložila postavljanje platforme za gnežđenje, koju je EPS i postavila, i to na novi betonski stub. 
 
Razultat nije izostao i rode su se pre desetak dana vratile i počele da nadograđuju svoje novo gnezdo na sigurnom mestu. 
 
"Nadamo se uspešnom i dugotrajnom gnežđenju ovog para, koji je dokaz da prirodi možemo pomoći pravovremenom zajedničkom i usaglašenom akcijom", navode u PZZP.
  • Zivan

    30.03.2019 14:46
    Kada če se u gradove vratiti vrapci...
  • Neko iz mase

    30.03.2019 13:36
    Lepa vest
    Napokon jedna lepa vest. Vraća veru u ljude.
  • animal planet

    29.03.2019 15:35
    Predivne ptice .

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina

SVM samostalno na lokalne izbore u Vojvodini

Savez vojvođanskih Mađara (SVM) na predstojeće lokalne izbore u vojvođanskim opštinama i gradovima izlazi samostalno kao i u prethodnih 17 godina, saopštio je predsednik SVM Balint Pastor.