Pančevo daje javni prevoz u koncesiju na 25 godina

Odbornici Skupštine grada Pančeva 5. aprila odlučivaće o Koncesionom aktu za poveravanje obavljanja delatnosti domaćeg linijskog prevoza putnika na teritoriji Pančeva i izgradnji nove autobuske stanice.

Predlog gradske koncesije već je dobio prethodnu saglasnost nadležne republičke komisije. Kada prođe Skupštinu grada, uslediće raspisivanje javne nabavke, kako bi se pronašao privatni koncesionar za ovaj posao.

Pančevo, kako navodi 013info.rs, u ovaj posao unosi promet na šest gradskih, pet prigradskih linija i devet međumesnih linija, od kojih su dve ka Beogradu najunosnije i najfrekventnije. Po navedenim podacima, ukupni potencijal linija je 130.000 putnika radnim danima, od čega je Beograd oko 48.000, kao i gradske subvencije za prevoz putnika, odnosno stanične usluge koje se naplaćuju korišćenjem autobuske stanice.

Privatni partner kojeg će Pančevo potražiti, trebalo bi da unese od krupnih stvari – 60 novih autobusa i izgradnju nove autobuske stanice. Prvih 10 vozila trebalo bi da obezbedi u prva tri meseca. Kako se navodi, 40 novih vozila trebalo bi da bude dužine ne manje od 10,8 metara, sa minimum 40 sedišta, Euro 6 motorom, a procenjena im je vrednost 150.000 evra, kao i 20 vozila nešto dužih od 8 metara. Sva vozila bi trebalo da obezbedi u roku od 6 meseci. Obaveza privatnika bila bi da za godinu dana od potpisivanja koncesije i dobijanja dozvola izgradi novu stanicu sa servisom i tehničkim pregledom koja bi trebalo da ima 1,4 hiljade kvadratnih metara na tri etaže, sa podrumom, prizemljem i spratom, a do tada će prihodovati i koristiti staru.

U prvom mesecu koncesije, privatni partner bi trebalo da gradu plati koncesionu naknadu od 45 miliona dinara, a sprovešće se i preuzimanje zaposlenih u novu zajedničku firmu. Predviđa se da će kapitalna investicija privatnika u ovaj posao minimalno iznositi 8 miliona evra.

Grad Pančevo preuzima obavezu da pomogne oko ishodovanja dozvola za gradnju i oko infrastrukture, da redovno plaća subvencije za prevoz putnika, a nema pravo da tokom koncesionog perioda, za koji se predviđa da će biti 25 godina, drugima omogući ovu delatnost.

Dokumentom je opisana i firma kakvu bi Pančevo volelo za partnera. Uslovi su da je kvalitetno pružio javnu uslugu prevoza u najmanje tri lokalne samouprave, koje imaju preko 50.000 stanovnika i to najmanje dve godine. A isto važi i za poslovanje na autobuskoj stanici. Traži se i da ima najmanje 100 vozila starih do 10 godina sa minimum Euro 5 motorima.

Plan je da takva firma već u prvoj godini kroz izgradnju autobuske stanice uloži 360 miliona dinara, a dodatnih 924 kroz kupovinu autobusa. Procena je da je ATP, u postojećem stanju, prošle godine na ime prodaje karata i staničnih usluga imao prihod od 550 miliona dinara, a da se subvencije grada za javni prevoz raznih kategorija putnika mogu planirati i sa 250 miliona dinara.

Dokumentom koji će pred odbornike predviđeno je da će zajedničko preduzeće imati dobit ne manju od pet odsto prihoda, posle oporezivanja. Ako ipak bude manja, Grad Pančevo će iz budžeta davati dodatnu subvenciju.

  • Mile

    02.04.2019 07:46
    NS Autobuska?
    A šta sa autobuskom stanicom u NS?

    Maja na poziciji, ne može joj niko ništa, jača je od sudbine?

    Jača je od države, definitivno, država, to je ona...

    Država, šta je to?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina

SVM samostalno na lokalne izbore u Vojvodini

Savez vojvođanskih Mađara (SVM) na predstojeće lokalne izbore u vojvođanskim opštinama i gradovima izlazi samostalno kao i u prethodnih 17 godina, saopštio je predsednik SVM Balint Pastor.