Vršac: Moguće ponovno uvođenje voza do Temišvara

"Srbija voz" a.d. pokrenuo je inicijativu da se ponovo uspostavi međunarodni železnički saobraćaj na relaciji Temišvar - Vršac, koji je ukinut 1. avgusta 2017. godine.
Vršac: Moguće ponovno uvođenje voza do Temišvara
Foto: 021.rs (Ilustracija)
Ova inicijativa je pokrenuta zbog brojnih zahteva putnika, pre svega studenata iz Srbije koji se školuju u Rumuniji.
 
Kkao pišu "Novosti, inicijativa postoji i sa druge strane granice, gde građani već neko vreme potpisuju onlajn peticiju sa istim zahtevom, ali se "Železnice Rumunije", čija je to linija bila, još ne oglašavaju.
 
Rumunski vozovi, koji su dvaput dnevno prevozili putnike, bili su jedina redovna saobraćajna veza naše dve zemlje, s obzirom na to da duž cele granice ne postoji nijedan autobus. Prestali su da saobraćaju posle pet godina, zbog, kako je tada obrazložila rumunska strana, duga iz 2012. godine, koji je nekadašnje JP "Železnice Srbije" imalo prema rumunskom operateru za železnički saobraćaj CFR Calatori.
 
Prema saznanjima "Novosti", "Srbija voz" koji je od 2015. godine zadužen za železnički prevoz putnika, početkom marta je isplatio sva svoja dugovanja prema rumunskom operateru, dok "Železnice Srbije" svoje obaveze redovno izmiruju prema postignutom sporazumu. 
 
"Predstavnicima CFR Calatori uputili smo poziv za sastanak, ali se nisu odazvali. Očekujemo da ćemo, ipak, ovih dana uspeti da razgovaramo", navode za "Novosti" u "Srbija vozu".
 
Inače, ova linija je od početka bila nerentabilna sa tridesetak putnika dnevno, a povratna karta je koštala oko 10 evra. Ipak, Zajednica železničke stanice Oravica-Anina u Rumuniji, koja je pokrenula peticiju, smatra da je njeno ponovno uspostavljanje veoma važno za razvoj turizma u zemlji s obzirom na to da je Temišvar proglašen Evropskom prestonicom kulture za 2021. godinu. 
  • Dragan

    12.04.2019 04:14
    .
    Bitno nam je samo da je nesto rentabilno. Ako nema protoka robe, zemlja umire. Dugotrajno ulaganje u razvoj infrastrukture uvek pozitivnp utice, ali mi imamo debile na vlasti.
  • магарац

    08.04.2019 10:54
    А до Беле Цркве.. можда..?

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina

SVM samostalno na lokalne izbore u Vojvodini

Savez vojvođanskih Mađara (SVM) na predstojeće lokalne izbore u vojvođanskim opštinama i gradovima izlazi samostalno kao i u prethodnih 17 godina, saopštio je predsednik SVM Balint Pastor.