Radnici i direktor zatvorenog "Napretka" kod Apatina: Poslovali smo legalno

Direktor preduzeća "Napredak" Zoran Banjac, koje je posle privatizacije 2013. godine dospelo u ruke vlasnika Dušana Borovice, demantuje navode medija da je ova firma ilegalno poslovala, navodeći da je netačno da se oni bave šljunkom, već da su punih sedam decenija registrovani kao preduzeće pristaništa, skladišta i hidrogradnje.
 Radnici i direktor zatvorenog "Napretka" kod Apatina: Poslovali smo legalno
Foto: Pixabay
"Naša osnovna daletnost je refulacija peska sa bagerima. Od 2017. godine kada je Apatin proglašen za Lučko područje, imali smo obavezu da se izmestimo u Luku Apatin, čija gradnja još nije počela. Sada je Napredak na 5 hektara (opštinskog) državnog zemljišta, ima kej, operetivnu obalu od oko 300 metara, dizalicu, tri bagera, 50 zaposleni", navodi direktor Banjac. 
 
On dodaje da oni jesu bili u blokadi, te da imaju problema sa ispalatam pojedinih poreza, ali i da su deo sistema luka u Srbiji, kojima raspolaže firma Borovice, te da se sva dobit, pa tako i obaveze raspoređuje u tom sistemu. "Za Apatin je problem što druge firme u sistemu imaju lučki prostor predviđen zakonom, ali da "Napredak" jednostavno nema gde da se izmesti dok se eventualna Luka ne izgradi", navodi Banjac.
 
Za radnike Napretka ovo je veliki šok. Oni su uspeli da prebrode mnoge krize, ali zatvaranje preduzeća od strane Republičke vodne inspekcije nisu očekivali, prenosi Radio Dunav.
 
"Računali smo da će problem nekako da se prevaziđe. Naša firma je decenijama dobro poslovala, ali je privatizacije prvo od strane Milomira Joksimovića, 2003. godine, potom Borovice do 2013. godine koji je otkupio firmu donela izgleda dosta problema. Nismo mi krivi što je nešto proglašeno lučkim prostorom, kao što je Apatin, a da Luka do sad nije izgrađena", navode radnici Napretka, a prenosi Radio Dunav.
 
Inspekcije Ministarstva građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture donele su rešenje o zatvaranju nelegalnog mesta za pretovar šljunka i peska kod Apatina, navedeno je iz kabineta ministarke, o čemu više čitajte u vesti OVDE.

Komentari 0

    Nema komentara na izabrani dokument. Budite prvi koji će postaviti komentar.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina

SVM samostalno na lokalne izbore u Vojvodini

Savez vojvođanskih Mađara (SVM) na predstojeće lokalne izbore u vojvođanskim opštinama i gradovima izlazi samostalno kao i u prethodnih 17 godina, saopštio je predsednik SVM Balint Pastor.