Zrenjanin: Ne zna se kada će građani imati pitku vodu, aktivista se iz protesta vezao lancima za balon

Samo dve nedelje nakon što su Grad Zrenjanin i investitor Grupa Zillio saopštili da je ishodovana sanitarna saglasnost za korišćenje vode iz postorojenja za prečišćavanje, fabrika vode prestala je sa radom.
 Zrenjanin: Ne zna se kada će građani imati pitku vodu, aktivista se iz protesta vezao lancima za balon
Foto: Pixabay
Zrenjaninci su za ovo saznali iz šturog saopštenja JKP "Vodovod i kanalizacije" u kom su obavešteni i da je pređeno na pređašnji režim snabdevanja grada vodom, koje je stabilno i uredno.
 
Kada će ponovo pustiti vodu preko prečišćivača nisu saopštili ni nadležni iz Grupe Zillio. Oni su samo naveli da je u fazi probnog rada postrojenje za prečišćavanje vode "obustavljeno na kratak period".
 
"U toku testiranja postrojenja, a usled činjenice da je stepen mehaničkog zagađenja sirove vode pretio da trajno ošteti deo opreme, pojavila se potreba za dodatnim radovima koji će u potpunosti otkloniti mehanička zagađenja vode, koja ulaze u postrojenje. Radovi će biti završeni u kratkom roku, a ranije najavljeni termini početka zvaničnog rada postrojenja neće biti pomerani", obećavaju iz Grupe Zillio, ne želeći da preciziraju kada će ponovo početi sa radom.
 
Prilikom puštanja u rad postrojenja nadležni iz Zrenjanina saopštili su da su u toku završna ispitivanja i podešavanja rada opreme i uređaja, a završeno je utvrđivanje liste opreme koja se mora zameniti usled neplaniranog stajanja sa radom.
 
"Probni rad je, po planu, i odobrenom roku trebalo da traje do kraja juna 2019. godine. U ovom trenutku, prema novim planovima investitora, probni rad biće definitivno okončan malo ranije, u prvoj polovini juna, do kada se očekuje i dobijanje upotrebne dozvole za rad", rekli su nadležni i podsetili da investitor u koordinaciji sa "Vodovodom" ulaže maksimalan napor da se, istovremeno sa puštanjem Fabrike u rad, voda u Zrenjaninu i zvanično proglasi pitkom.
 
Od te priče izgleda da neće biti ništa, smatra Dušan Kokot, koji u ime inicijative "Zajedno za vodu" već duže vreme ukazuje na popuste grada i Grupe Zillio.
 
"Jedino što trenutno znamo, jeste da i dalje važi zabrana upotrebe vode za piće. Sve ostalo kao da je pod velom tajne. Ugovor za izgradnju Fabrike vode potpisan je u februaru 215. i tada nam je rečeno da će posao biti završen za osam meseci. Od tog obećanja prošlo je četiri godine, a mi imamo Fabriku koaj opet ne radi", ističe Kokot. 
 
Aktivista se vezao lancima za balon, protest zbog pijaće vode
 
Građanski aktivista i novinar iz Zrenjanina Aleksandar Jankov vezao se lancima za prazan balon za vodu ispred Gradske kuće, u znak protesta što građani već dugo ne dobijaju odgovore na pitanja u vezi sa pijaćom vodom.
 
Gradonačelniku Zrenjanina Čedomiru Janjiću postavio je tri pitanja: da li je formirana mešovita komisija koja treba da nadzire rad Fabrike vode i ko su njeni članovi, ko je sprovodio stručni nadzor tokom izgradnje postrojenja za prečišćavanje vode i da li postoje validni rezultati ispitivanja kvaliteta vode tokom probnog perioda, odnosno da li će i kada javnost imati u njih uvid.
 
Skidajući lance, Jankov je rekao kako se nada da će, ukoliko gradonačelnik ne odgovori, građani uspeti da sa sebe skinu teret i preuzmu stvar u svoje ruke. Na pitanje šta to znači, Jankov odgovara - svako može da odluči kako će svoju građansku dužnost da sprovede.
 
U Zrenjaninu je voda zabranjena za upotrebu još 2004. godine zbog povećane koncentracije arsena koja može biti štetna po zdravlje.
 
Podsetimo, izgradnja Fabrike vode počela je u oktobru 2016. a tek u decembru 2018. voda je puštena u vodovodnu mrežu. Prema analizama vode koje su objavili nadležni iz grada i Grupe Zilio, ona je bila zadovoljavajućeg kvaliteta, dok su iz inicijative "Zajedno za vodu" uradili svoje analize koje su pokazale da voda i dalje nije za piće. 
  • Dabar

    16.06.2019 20:17
    A račun od vodovoda 1220rsd! Treba da ih je sramota, za plaćanje otrova!
  • mile

    18.04.2019 10:14
    Oni su izabrali naprednjacku vlast pa nek pitaju vicica on I ovako sve zna I u sve se razume.
  • Nemanja Frankfurt

    18.04.2019 09:58
    Sendvic drzava
    Grad od 80+ hiljada stanovnika nema pijacu vodu,90% prigradskih naselja u Beogradu nema kanalizaciju ali zato imamo slogan predsednika"Buducnost Srbije".

    Pricao sam sa jednim HR menadzerom koja radi u agenciji za zaposljavanje stranaca u Nemackoj(Bundesagentur für Arbeit).Kaze zena dok god Balkanski narodi gde prvo ubraja Srbe i Bosance rade za Africke plate od 200 eura ne mogu ocekivati ubrzanje procedure za zaposlenje u Nemackoj pre 12 meseci od dana podnosenja zahteva.Ne zato sto im ne trebaju radnici vec zato sto smo mi za njih ovde jedan od najkriminalnijih naroda u Evropi.

    A radi se za 200 eura plate u Srbiji ne zato sto nemacke i EU firme i investitori ne zele da plate i 1000 eura plate po radniku vec zato sto je reket gramzivih politicara i politickih kriminalaca u Srbiji prema bilo kakvom postenom i stranom investitoru koji hoce dati evropske plate ili barem 50% evropskog proseka plate toliki da jednostavno im je saopsteno da sve sto je preko 250 eura plate ti politicari u Srbiji gube tlo pod nogama i narod ih nece glasati vise.Sve sto imaju ispod 250 eura plate narod u Srbiji ce ih opet glasati na izborima.

    Dok se mozak naroda u Srbiji ne promeni kako sam nezvanicno cuo cekace se i do 24 meseci na radne vize u Nemackoj za gradjane Srbije i "Zapadnog Balkana" kako oni to ovde kazu za bivsu SFRJ.Dobili su nezvanicno saopstenje od politickog vrha u Srbiji ako bi se islo brze od toga ne bi vise ostao niko od glasaca u Srbiji da glasa te koje glasa.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina