Novi Bečej: Protest poljoprivrednika zbog rudnika

Više stotina poljoprivrednika iz Novog Bečeja protestovalo je zbog bojazni da Nekse (Nexe) grupa, vlasnik novobečejske fabrike gradjevinske keramike Polet, namerava da otvori rudnik na poljoprivrednom zemljištu prve klase.
Novi Bečej: Protest poljoprivrednika zbog rudnika
Foto: Pixabay
Upozorili su da će u tom slučaju ozbiljno biti ugrožen specijalni rezervat prirode "Slano Kopovo", te da će poljoprivrednici, vlasnici oko 700 parcela nadomak budućeg kopa, ostati bez najbolje zemlje. Organizatori protesta su udruženje poljoprivrednika "Srednja strana" i ekološko udruženje "Sivi ždral".
 
Prema njihovim rečima, ako otkupi zemljište od vlasnika Nekse grupa ozbiljno će ugroziti Novobečejce, jer će kopanjem gline spustiti nivo podzemnih voda i devastirati okolne poljoprivredne površine, što će dugoročno uticati na ozbiljan pad standarda stanovnika.
 
"Banat je poznat po zemljištu lošijeg kvaliteta, tako da svakako imamo manjak prvoklasnih oranica. Većina nas živi od poljoprivrede i borimo se da prva klasa ostane našoj deci, naravno, u poljoprivredne svrhe. Borimo se za opstanak ovog mesta", rekao je poljoprivrednik Nikola Dujin.
 
Dodao je da poljoprivrednici iz Novog Bečeja žele da saradjuju sa Nekse grupom i da bi moguće rešenje bilo da se uzme zemlja lošije klase ili da se prilikom kopanja spuste za etažu niže, ali to bi fabrici povećalo troškove pa ona nema takav interes.
 
Organizatori su naveli i da postoji opstrukcija Pokrajinskog zavoda za zaštitu prirode, koji ne dozvoljava uvid u studiju uticaja na životnu sredinu Nekse grupe. Dodali su da kompanija Nekse još nije dobila zvaničnu dozvolu nadležnih za novo eksploatisanje. Prema njihovim saznanjima, na teren će izaći inspekcija Pokrajinskog sekretarijata za poljoprivredu koji je izrazio spremnost da se uključi u rešavanje ovog problema.
 
U Nekse grupi agencija Beta nije mogla da dobije odgovore na pitanja u vezi sa novim kopom.
  • Bob Rock

    19.04.2019 08:24
    @Горан
    Zašto bi i srpsku kompaniju bilo briga... Ali Srbiju bi trebalo da je briga.
  • Samo vas gledamo

    18.04.2019 14:28
    Bratstvo, nema niki' sumnje!
    Ljudi, pa to je samo tamo neka Vojvodina i neki Bečej, pa još Novi.
    I bre, nije to Užice, Niš Kuršumlija.

    A Vojvodinom možeš kako hoćeš.

    Lepo joj uskratiš sredstva, zatvoriš Razvojnu banku Vojvodine (zamisli te autonomaše, hteli pare od Brisela, bez nas braće Srba!), pustiš da im zarastu kanali za odvodnjavanje, ne daš sredstva - more ima da pitaju za spajalice kod nas.

    I tako, bratko, lepo ih posle rasprodaješ. Natenane. Malo štrpneš odavde, malo odande - pa kad aim ne ostane ništa - onda neka se cepaju!

    Kada postanu stovarište i đubrište Evrope, neka ih uzima ko hoće.
    A mi ćemo sa naše prsluče i šajkaču - na Kanarska ostrva, sa našom Agencijom za privatizaciju, i nakrivimo kapu!

    Mlogo su bre amorfne te Lale...
  • Svetozar

    18.04.2019 13:52
    Svašta
    Čitam i ne verujem. Znači ako počne da se kopa glina doći će do pada nivoa podzemnih voda, devastiranja okolnih zemljišta i masovnog egzodusa... Ako se brinu za specijalni rezervat prirode "Slano Kopovo", možda bi veći efekat bio zabrana korišćenja herbicida, pesticida, veštačkih gnojiva... Danas je svatko stručnjak za sve. Možda najbolje da se ugase sve fabrike, pa će više ljudi ostati raditi?!
    BTW: studije uticaja su javni dokumenti...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina

Kovinu 10 miliona dinara za nove pontone

Opština Kovin saopštila je da joj je Ministarstvo turizma i omladine dodelilo 10 miliona dinara za realizaciju projekta "Proširenje postojećeg pontona na Dunavcu za plovne objekte".