Sve manje poljoprivrednih gazdinstava, najveći pad u Vojvodini

U Srbiji je za šest godina broj poljoprivrednih gazdinstava pao za 9,9 odsto dok je poljoprivredna površina povećana za 1,1 odsto, broj traktora za 10 odsto, a prosečni nosilac gazdinstva stariji je za dve godine, rečeno je u Republičkom zavodu za statistiku (RZS) prilikom predstavljanja prvih rezultata Ankete o strukturi poljoprivrednih gazdinstava.
Sve manje poljoprivrednih gazdinstava, najveći pad u Vojvodini
Foto: 021.rs
Ukupno je u Srbiji 569 hiljada gazdinstava, a u odnosu na 2012. godinu broj poljoprivrednih gazdinstava pao je 10 odsto dok je broj gazdinstava pravnih lica manji za 38 odsto.
 
Najveći broj poljoprivrednih gazdinstava je u Regionu Šumadije i Zapadne Srbije, više od 244 hiljade, dok ih je u Regionu Beograd osam puta manje od tog broja, a u Vojvodini gde je zabeležen najveći pad od 13 procenata sada je 128 hiljada gazdinstava.
 
U Srbiji se koristi 3.476.788 hektara poljoprivrednog zemljišta, prosečna površina koje gazdinstvo koristi je 6,1 hektar, s tim da je prosek za porodična gazdinstva 5,4, a za gazdinstva pravnih lica - 304,1 hektar, a najveći porast površina od 10 odsto zabeležen je kod višegodišnjih zasada.
 
Prema prvim rezultatima Ankete, 435.053 poljoprivrednih gazdinstava u Srbiji "se bavi stočarstvom" što je 80 odsto gazdinstava, a stoka se gaji u 20 odsto gazdinstava pravnih lica.
 
Od 881 hiljade goveda najviše ih se, 46 odsto, gaji u Šumadiji i Zapadnoj Srbiji, u Vojvodini 29 odsto, a u regionu Beograd šest odsto, dok se ukupno od 3,2 miliona svinja 45 odsto gaji u Vojvodini, a svaka treća u regionu Šumadije i Zapadne Srbije. Živina se najviše gaji u Vojvodini gde je 10 miliona komada, a sa milion ovaca i više od 76 hiljada koza šampion je region Šumadije i Zapadne Srbije.
 
U Srbiji je 451.985 traktora što je za 10 odsto više u odnosu na popisano 2012. godine, tako da 80 odsto poljoprivrednih gazdinstava koristi sopstveni traktor ali je 83 odsto traktora starije od 20 godina.
 
Prosečan broj članova i stalno zaposlenih na porodičnim gazdinstvima u Srbiji je 2,3 što nije identično ali korespondira prosečnoj porodici koja ima 2,8 članova.
 
Ukupno na gazdinstvima Srbije radi 1.336.714 ljudi, što je za 7,3 odsto manje nego 2012. godine, a od tog na gazdinstvima pravnih lica radi 18.119 lica.
 
Prosečni nosilac poljoprivrednog gazdinstva u Srbiji star je 61 godinu i dve godine je stariji nego 2012. godine, i tek svaki 14. je mlađi od 40 godina, a najviše mladih je u regionu Šumadije i Zapadne Srbije.
 
Direktor RZS Miladin Kovačević naglasio je da je Anketa o strukturi poljoprivrednih gazdinstava 2018. godine rađena uz finansijsku podršku Evropske komisije i po metodologiji Eurostata, a podatke je sa 120.000 gazdinstava prikupljalo 535 anketara. Konačni rezultati Ankete biće objavljeni na službenom vebsajtu RZS do 30. juna, a posebne publikacije sa analizom stanja u oblasti poljoprivrede biće raspoložive do kraja septembra.
  • VladaN

    22.04.2019 21:46
    Cudno
    Gde su Vučićevi arapi pokupovali zajedno sa raznoraznim muljtorima-bizmismenima sta su mogli tamo vise ni korov ne raste. Srbijanska briga za Vojvodinu. A i ovi sto su dosli ovde jedino znaju da muljaju sa gradjarama, voze kamione ili zidaju betonske puskarnice.
  • @@Okosnica

    21.04.2019 19:35
    Morate mi ukazati na deo teksta gde sam napisao da trebamo praviti kompjutere i rakete, ja ga ne vidim. Ako ga pak vi vidite iako ne postoji, to je gospodine slučaj za psihijatriju. 30 i više godina gospodine imamo bedno nizak nivo visoko-obrazovanih ljudi - zato nemamo ideju od čega da živimo, mi hoćemo u 21. veku da živimo kao da je 18. pa se čudimo kako nam ne uspeva.
  • @Okosnica

    21.04.2019 18:26
    zemlja koja ima poljoprivredu za vodeću granu privrede je siromašna....
    A vi bi ste da pravite kompjutere i rakete mozda? 30 godina niko nema ideju od cega da zivimo, zivimo na crticu, ali je zato selo unisteno davnih dana.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina

SVM samostalno na lokalne izbore u Vojvodini

Savez vojvođanskih Mađara (SVM) na predstojeće lokalne izbore u vojvođanskim opštinama i gradovima izlazi samostalno kao i u prethodnih 17 godina, saopštio je predsednik SVM Balint Pastor.

Kovinu 10 miliona dinara za nove pontone

Opština Kovin saopštila je da joj je Ministarstvo turizma i omladine dodelilo 10 miliona dinara za realizaciju projekta "Proširenje postojećeg pontona na Dunavcu za plovne objekte".