Zrenjaninci strahuju da će šteta od Šandonga Linglonga biti veća od koristi

Da li postoji studija procene uticaja na životnu sredinu buduće fabrike guma koju u Zrenjaninu otvara kineski Šandong Linglong?

Na to su pitanje aktivisti nevladine organizacije "Građanski preokret" od grada i državnog ministarstva dobili negativan odgovor. Informacije iz Pokrajine još čekaju.

Ono što vlast naziva velikim uspehom, ova grupa ne spori, ali pita - koliko će taj uspeh koštati stanovništvo.

"I danas, ovde u Zrenjaninu, ispisuje se istorija i budućnost - i Zrenjanina i Banata i Srbije", rekao je predsednik Vučić 30. marta na postavljanju kamena temeljca ove fabrike.

A kakva će to budućnost biti?

Za Vladu Srbije dileme nema - izgradnju fabrike guma kineskog giganta Šandong Linglong proglasila je projektom od nacionalnog značaja. Kako je najavila premijerka Srbije Ana Brnabić, ova, najveća fabrika pod krovom u Srbiji, će do 2025. zapošljavati oko 1200 ljudi.

"Zrenjanin će opet biti jedan od lidera industrijskih gradova u ovoj našoj Srbiji", kaže Čedomir Janjić, gradonačelnik Zrenjanina.

Hoće li uz to biti i ekološka crna tačka, pitaju u organizaciji "Građanski preokret".

"Javnost u ovom trenutku ima samo hvalisanje vlasti, a nema činjenice. A opravdan je strah da će šteta biti veća od koristi sve dok ne znamo kako zapravo stoje stvari. Ta investicija dolazi iz Kine koja je najveći svetski zagađivač vazduha, a mi nemamo studiju o uticaju te fabrike na životnu sredinu", naglašava Ivan Živkov, sociolog.

Odnosno, do sada je javnost nije dobila na uvid, izveštava N1.

Grad, Pokrajinu i državno Ministarstvo zaštite životne sredine pitali su - da li poseduju studiju procene uticaja na životnu sredinu i jesu li dali svoju saglasnost na takav dokument. Gradska uprava i ministarstvo odgovorili su da studiju ne poseduju, dok iz Pokrajinskog sekretarijata za urbanizam, koji su naveli kao nadležan u ovom slučaju, odgovor u zakonskom roku nije stigao.

"Ono što je strašno da Grad Zrenjanin svojim građanima na zvaničan zahtev odgovori - mi ne posedujemo takvu studiju. Mi ne pričamo o fabrici keksa, nego o fabrici guma koja, prema planu, treba da proizvodi preko 30 hiljada komada guma dnevno", kaže Dušan Kokot iz NVO "Građanski preokret".

U Gradskoj upravi na ovu temu N1 nije dobio sagovornikai, jer je gradonačelnik bio na službenom putu. Na zatvorena vrata naišli su i u Pokrajinskom sekretarijatu za urbanizam i zaštitu životne sredine.

Iako su im u Sekretarijatu obećali informacije i adekvatnog sagovornika, pa čak ih zamolili da sa pričom zbog toga sačekaju do kraja nedelje, N1 odgovor nije dobio.

A da je postojanje te studije od vitalnog značaja, te da je ona po domaćim i zakonima Evropske unije obavezna, kaže profesor koji je predvodio tim za izradu Zakona o proceni uticaja na životnu sredinu.

"Studija mora biti pravljena na transparentan način u kome i javnost i zainteresovana javnost - to nisu isti pojmovi, ima određena vrlo moćna i velika prava, uključujući da pokrene sudske postupke i obustavi bilo koju investiciju ako se ne poštuju ti propisi", ističe Slavko Bogdanović, profesor Privredne akademije.

A upravo to u Zrenjaninu planiraju da urade - ako se ispostavi da studija ne postoji.

"Imamo dobar primer zaustavljanja izgradnje gondole u Beogradu. Mislim da na sličan način može da se stavi makar privremena zabrana izgradnje ovakvog postrojenja, dok ne saznamo kakav će efekat na životnu sredinu imati", zaključuje Živkov.

  • Ma

    28.04.2019 19:49
    Opusteno
    U sledeci petak opet svi u autobuse pa idite da mu tapsete a umesto sendvica trazite maske...ludaci
  • maska svakom

    28.04.2019 10:29
    Sta se samo nesto bunite.Daće preCednik svakom masku kad bude bezao iz zemlje sa parama,ispasće mu jedno koferče u tu namenu...treba biti optimista, i vodu je sredio sveCki,srediće i vazduh
  • Nikola

    28.04.2019 10:23
    NEBULOZE
    Koliko mi je poznato, takve fabrike postoje u Protu i Kruševcu i do sada nisam čuo da je tamo bilo ekoloških problema. S toga, nema potrebe za bilo kakvom prićom o štetnosti buduće fabrike za ljude i okolinu.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina