Stevanu Pilipoviću i Zvonku Bogdanu pokrajinska priznanja

Dobitnik Pokrajinskog priznanja u oblasti nauke "Milutin Milanković" za 2018. godinu je predsednik Ogranka SANU u Novom Sadu, akademik Stevan Pilipović.
Dobitnik Pokrajinskog priznanja u oblasti umetnosti "Pavle Jovanović" je muzički umetnik Zvonko Bogdan, odlučila je jednoglasno komisija za dodelu pokrajinske nagrade i pokrajinskih priznanja koju je formirala Pokrajinska vlada.
 
Akademika Stevana Pilipovića je, za izuzetan doprinos u naučnim istraživanjima u oblasti matematike, kao i ukupan naučni angažman u zemlji i inostranstvu, za priznanje koja nosi ime jednog od najvećih srpskih matematičara, astronoma, klimatologa i geofizičara Milutina Milankovića (1879-1958), predložio Prirodno-matematički fakultet Univerziteta u Novom Sadu.
 
S druge strane, predlog da laureat priznanja koje nosi ime jednog od najvećih srpskih slikara Pavla Jovanovića (1859-1957), za izuzetan doprinos očuvanju i negovanju muzičke tradicije i promociji muzičkog stvaralaštva bude Zvonko Bogdan, stigao je od Radio-televizije Vojvodine.
 
Pokrajinska priznanja dobitnicima će biti uručena 15. maja, koji je kao datum od pokrajinskog značaja ustanovljen povodom Majske skupštine održane u Sremskim Karlovcima na kojoj je proglašeno stvaranje Srpske Vojvodine.
 
U Komisiji koja je donela odluku o priznanjima bili su profesor Univerziteta u Novom Sadu dr Nenad Krstić (predsednik), pokrajinski sekretar za kulturu, javno informisanje i odnose s verskim zajednicama Dragana Milošević, profesor Akademije umetnosti u Novom Sadu dr Agota Vitkai Kučera, profesor Univerziteta u Novom Sadu u penziji dr Pavle Budakov, predsednik Privredne komore Vojvodine Boško Vučurević, legendarni srpski odbojkaš Slobodan Boškan i glavni i odgovorni urednik lista "Dnevnik" Nada Vujović.
 
Ova komisija odlučivaće i o dobitnicima ostalih pokrajinskih priznanja koje je Skupština Vojvodine, na predlog Pokrajinske vlade, takođe ustanovila prošle godine. Reč je o nagradi "Mihajlo Pupin" kao najvišem priznanju Vojvodine, i pokrajinskim priznanjima "Ferenc Feher" za oblast kulture, "Đorđe Natošević" za oblast obrazovanja, "Lazar Dunđerski" za oblast privrede, "Milica Tomić" za oblast ravnopravnosti polova, "Momčilo Tapavica" za oblast sporta i "Ljudevit Mičatek" za oblast ljudskih i manjinskih prava.
 
Ova priznanja biće dodeljena 25. novembra koji je, takođe prošle godine, kao datum od pokrajinskog značaja ustanovljen povodom dana na koji je 1918. godine Velika narodna skupštine u Novom Sadu proglasila prisajedinjenje Banata, Bačke i Baranje Kraljevini Srbiji. Izuzetak je jedino Pokrajinskog priznanje "Ljudevit Mičatek" koje će biti dodeljeno 10. decembra, na Međunarodni dan ljudskih prava koji se takođe obeležava kao datum od pokrajinskog značaja.
  • Cutie

    06.05.2019 20:52
    Bogdaneeeee
    Samo kere za tobom laju da ne zaboravis kome si dusu prodao: AV AV AV
  • Zvonko

    06.05.2019 20:48
    Bogdan a prodan
    Zvonko Bogdan dobija kupljeno, jer se prodao bratu AV AV, vinarija i BOSS, eeee moj Bogdanu pitacu te gde ti starost/ pamet bila.
    Proklete pare i prodane duse
  • Vojvodjanin

    06.05.2019 18:08
    Kao mladic sam obozavao Zvonka Bogdana a onda sam saznao da je ustvari pokrao Madjarske pesme kompletno, a onda sam ga video kako peva politicarima ali sta ce covek, umet nik.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina