Pravilnik o vodi uneo zabunu među Zrenjanince

Kada je u pitanju voda za piće, ne nazire se izlazak iz začaranog kruga za Zrenjanince.
Pravilnik o vodi uneo zabunu među Zrenjanince
Foto: Pixabay
Tema je ponovo u žiži nakon što je Ministarstvo zdravlja prošlog meseca promenilo kriterijume kojima se ocenjuje kvalitet vode za piće, prenosi Politika.
 
U Zrenjaninu su se pojavile tvrdnje da je reč o lošim namerama da se legalizuje neispravna voda za piće, i to baš u ovom gradu, jer on ima problema s novom fabrikom, koja još nije puštena u rad, navodno baš zbog toga što ona ne može da postigne traženi kvalitet.
 
Ministarstvo je izmenilo Pravilnik o higijenskoj ispravnosti vode za piće tako što je u njoj dozvoljena veća koncentracija neorganskih materija poput amonijaka, bora, hlorida, natrijuma, a povećana je i dopuštena oksidabilnost i provodljivost, kao važne osobine vode.
 
Stranke su dale svoje tumačenje. Tako Liga socijaldemokrata Vojvodine u Zrenjaninu upozorava da se izmenama Pravilnika o higijenskoj ispravnosti vode za piće legalizuje dostavljanje nezdrave vode, odnosno negativno se utiče na zdravlje ljudi.
 
"Zaprepašćeni smo dozom neodgovornosti prema građanima. Do sada smo gledali nesposobnost da se problem reši, bahatost kojom se to pravdalo, ali ovakav nemar prema opštem interesu kap je koja preliva čašu, jer otvara pitanje ispravnosti namera onih koji su se odlučili na ovakav postupak", kaže se u oštroj reakciji ligaša.
 
Međutim, iz "Građanskog preokreta", zrenjaninskom udruženju koje je nastalo na okupljanju građana oko rešavanja problema vode za piće, dolazi drugačiji stav.
 
"Promene parametara za pijaću vodu koje je propisao ministar zdravlja nisu u vezi s problemom pijaće vode u Zrenjaninu i nije povećana dozvoljena vrednost arsena. Propis se odnosi na sve pijaće vode u Srbiji, a vrednosti se menjaju u procesu usaglašavanja sa standardima EU koji su, u ovom slučaju, manje rigorozni od dosadašnjih srpskih standarda", kaže aktivista udruženja Ivan Živkov. 
 
On je, ipak, rekao da se možemo zapitati zašto se prilagođavamo lošijim standardima EU kada to, prema njegovim rečima, prilikom pristupanja nije obaveza.
  • aljos

    12.05.2019 19:48
    zatvor
    Sad se vidi koliko ova vlada brine o svom narodu dobicete opet po hemisku ili jedan blok ako ih birate samo pijacu vodu cistu nikad moze sa Arsenom to nije tako strasno po zdravlju u EU su granice vece nego u Srbiji zato vam treba voda sa Arsenom i dodatnim losim mineralima sta bi vi jos hteli pecene golubove e Zrenjaninci nema od vas nista sem da trpite i cutite a ovi vam udaraju cuske i to dobre cuske
  • Jaja

    10.05.2019 08:04
    Sramota, vlast samo trazi izgovore da smanji ulaganja pa makar nam svima ugrozila zdravlje...

    Umesto da doticno ministartstvo zabrani pusenje skroz i zabrani motore sa unutrasnjim sagorevanjem, da otvori fond za elektroautomobile itd... oni gledaju kako da nas truju i ozakonjuju korupciju.

  • PetarPP

    10.05.2019 07:44
    E zrenjaninci moji, pa treba da vas je pun trg svakodnevno dok ne smenite bahate i dok ne dobijete normalne uslove za život.
    To vama očigledno ne smeta dovoljno.

    @Tasicu botu
    Ajd bežanija ti odavde, nemoj nam teraš decu. Isti si kao av.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina

SVM samostalno na lokalne izbore u Vojvodini

Savez vojvođanskih Mađara (SVM) na predstojeće lokalne izbore u vojvođanskim opštinama i gradovima izlazi samostalno kao i u prethodnih 17 godina, saopštio je predsednik SVM Balint Pastor.