Država dvojici Subotičana mora da isplati odštetu zbog nepravičnog suđenja

Evropski sud za ljudska prava obavezao je državu Srbiju da dvojici Subotičana, Atili (34) i Damjanu Dimoviću (31), isplati po 2.400 evra plus troškove postupka do 8.100 evra zbog povrede prava na pravično suđenje i ispitivanje svedoka.
Država dvojici Subotičana mora da isplati odštetu zbog nepravičnog suđenja
Foto: Pixabay
Ova odluka je pravosnažna, jer Veliko veće suda od 17 sudija nije prihvatilo žalbe Dimovića, čime je potvrđena presuda prvostepenog veća iz decembra prošle godine.
 
U slučaju trećeg podnosioca predstavke, Tihomira Hajnala (34), Evropski sud je utvrdio da nije bilo povreda Konvencije o ljudskim pravima.
 
Atila Dimović i Hajnal su u martu 2009. godine bili osuđeni na po osam i po godina zatvora, a Marijan Dimović na pet i po zbog provale i pljačke kuće u okolini Subotice.
 
Oni su se Evropskom sudu žalili da im je suđenje bilo nepravično, te da su osuđeni samo na osnovu priznanja u istrazi četvrtog optuženog R.K, a koji se potom razboleo pre početka suđenja i ubrzo umro. Njegovo priznanje inkriminisalo je optužene za krađu hladnjaka kombajna, prenosnog creva za vodu, jedne tamburice i 60 evra iz kuće u blizini Subotice.
 
Oni su se bezuspešno žalili i Apelacionom sudu i Ustavnom sudu Srbije da izjava (priznanje) R.K. nije trebalo da bude uzeta u obzir prilikom donošenja presude, jer on nije mogao da bude unakrsno ispitan tokom suđenja.
 
Apelacioni sud je zaključio da je izjava R.K. zakonit dokaz, jer ju je dao u prisustvu u svog branioca koji je ubrzo postao i branilac ostalih optuženih - podnosilaca predstavke.
 
Evropski sud je u prvostepenoj presudi utvrdio povredu Konvencije na štetu Atile i Marijana Dimovića u pogledu prava na pravično suđenje i prava na prisustvo i ispitivanje svedoka, dok za Hajnala takvu povredu nije našao. Ova odluka je sada potvrđena i konačna, objavljeno je na sajtu Evropskog suda.
 
Zbog toga je država Srbija obavezna da Dimovićima isplati po 2.400 evra na ime naknade nematerijalne štete, kao i ukupno 8.100 evra na ime troškova postupka.
  • Inspektor Višekruna

    13.05.2019 18:15
    Za krađu
    "Za krađu hladnjaka kombajna, prenosnog creva za vodu, jedne tamburice i 60 evra "
    8,5 godina?
    Za plačku budžeta u mnogo većem iznosu nanogica!
    Za izvršitelja koji radi protiv zakona ako stvarno pretera, oduzimanje licence?
    Za tajkune, koji naravno bivaju oslobođeni na kraju, tužilaštvo ne traži ni pola od toga.
  • Jaja

    12.05.2019 20:43
    Ukrades 60 evra i crevo, dobijes 8 ipo godina robije... ubijes coveka kolima (kantrikenom) dobijes 4 izadjes posle 3...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina