Pančevo: Dunavska ostrva postala novo zaštićeno područje

Skupština Grada Pančeva je na osnovu studije o zaštiti koju je izradio Pokrajinski zavod za zaštitu prirode donela odluku o zaštiti prirodnog dobra "Pančevačke ade".

Iz Društva za zaštitu i proučavanje ptica Srbije navode da su ade Forkontumac, Štefanac i Čakljanac smeštene unutar vodotoka reke Dunav i to na mestu gde se u njega uliva reka Tamiš. Ove tri ade čine zaštićeno stanište treće kategorije i predstavljjua funkcionalnu celinu vodenih, vlažnih i šumskih staništa.

Član Društva Marko Šćiban kaže da će novoproglašeno zaštićeno stanište biti od velike važnosti za očuvanje populacije zaštićenih i strogo zaštićenih vrsta, posebno onih koja naseljavaju vodena staništa.

"Ovo područje predstavlja jedno od najvažnijih močvarnih staništa za ptice u Srbiji. Tokom seobe i zimskih meseci na Dunavu i močvarama unutar ovih ada okuplja se između pet i 10 hiljada pataka, od 10 do 40 hiljada galebova, a među njima je i niz vrlo retkih i ugroženih vrsta. Pored pomenutih, ovde se gnezdi i nekoliko parova orlova belorepana, crnih roda, a tu je i kolonija čaplji i vranaca", dodao je Šćiban.

Upravljanje Zaštićenim staništem "Pančevačke ade" povereno je Javnom preduzeću "Vojvodinašume", odnosno Šumskom gazdinstvu "Banat" iz Pančeva.

  • Pićuka

    16.05.2019 17:39
    A Fruška Gora nije nacionalni park prirode, seče se šuma( hrastova!!!) ko gde hoće.
  • Светозар Милетић

    16.05.2019 12:55
    Лепе вести

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina