FOTO: Masovno trovanje pčela u Kikindi, šteta neprocenjiva

Više od 1.000 pčelinjih zajednica u vlasništvu najmanje 25 pčelara pobijeno je u masovnom trovanju protekle sedmice u Kikindi.
O ovome je javnost obavestilo udruženje pčelara i preciziralo da je reč o potezu od bašaidskog druma do puta za Kinđu.
 
Na terenu su bili policija, veterinarski inspektor, veterinar i inspektor sekretarijata za zaštitu životne sredine, a istraga je u toku, naložio je javni tužilac. 
 
"Ono što smo zaticali na pčelinjacima je bilo poražavajuće. Pune košnice mrtvih pčela i, što je još gore, znaci trovanja su i dalje bili prisutni, novootrovane pčele su gmizale po travi i preko već mrtvih. Sve vreme smo pokušali da dokučimo šta je to što je otrovalo naše pčele i najbliskija nam je pretpostavka da je u pitanju trovanje pčela na pšenici. Otkud na pšenici, to pokušavamo da utvrdimo, ali sumnjamo na otrove Hlorpirifos i Dimetoat i eventualno na Nural-D, uz pretpostavku da je kao lepak korišteno nedozvoljeno sredstvo, šećer", poručili su u Udruženju pčelara Kikinda.
 
 
Nastala šteta računa se u hiljadama evra.
 
"Onima koji nam ovo uporno rade već godinama ponovo poručujemo da još jednom razmisle o tome da su prirodni oprašivači bilja uništeni oko 90 odsto i da ako ovako nastave, a pčelari odustanu, ko će im povećavati prinose na njivama? Da li naši ratari žele da od Srbije naprave Sečuan, gde više nema ni pčela ni drugih oprašivača? Teško nam je više i da apelujemo i da se borimo sa vetrenjačama, ali se uvek nadamo da ćemo se jednog dana izboriti za pravo na život pčela i za pravo na zdrav život našoj deci i nama", apeluju u udruženju.
  • Stojce

    25.08.2019 09:05
    Sramota
    Nisam pcelar ali imam voce. Ovo me je jako potreslo i iznerviralo. Mora se pronaci uzrok i krivac. Toliko sam besan da bih bio u stanju krivcima sve sto proizvedu ja bih na njihove oci unistio. Pa nek vide kako je to.
  • Drzava

    31.05.2019 10:57
    To bi sada trebala da nadoknadi drzava jer je odsustvo njenih kontrola dozvolilo trovanja zivih bicia na sve strane.
    Draga drzavo, ne kontolisu se samo porezi.
  • aufiderzen

    31.05.2019 08:21
    Ako nestanu pčele, ljudska rasa nestaje odma za njima. Pčele su nam preko potrebna stvorenja.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina