VIDEO: Spot koji upozorava da se krug zagađenosti vode, vazduha i zemljišta u Zrenjaninu polako zatvara

"Zrenjanin je grad koji je nekada imao čistu reku. A sada je nema. Nekada se od vode iz Begeja mogla kuvati supa, a već dugo ne može ni od one iz česme" - jedna je od poruka spota koji poziva na buđenje građanske i ekološke svesti, kao i otpor negativnim trendovima u srednjem Banatu i Srbiji.
Zrenjanin poslednjih dana ponovo smrdi zbog Begeja u koji se uliva fekalna kanalizacija i sav tečni industrijski otpad, saopštava Građanski preokret.
 
"Grad nema prečistač otpadnih voda. Reka je bukvalno crna, a često joj po površini pluta uginula riba. Situacija je posebno dramatična kada poraste vodostaj Tise u koju se Begej uliva pa zagađena voda uopšte ne otiče iz grada", navodi se u saopštenju.
 
Dodaje se da se "u gradu godinama oseća i zbog nepropisnog rada kafilerije 'Prekon', a u selu Lukićevo se teško diše zbog isparenja iz postrojenja 'Vineks etil'".
 
Građanski preokret podseća da Zrenjanin nema ispravnu pijaću vodu već 15 godina. Zabranjena je za upotrebu zbog prekomerne količine arsena, gvožđa i bora.
 
"Krug zagađenosti vode, vazduha i zemljišta se polako zatvara. Najnovija pretnja dolazi od fabrike automobilskih guma 'Linglong' koja je od države besplatno dobila oko 100 hektara nekada plodnih njiva. Kineski investitor započeo je građevinske radove bez izrade Studije o proceni uticaja na životnu sredinu. Zbog planiranog, ogromnog obima proizvodnje u toj fabrici (najavljeno 13 miliona guma godišnje), i planiranog transporta i manipulacije robom od fabrike do aerodroma u Surčinu (najavljeno oko 200 šlepera dnevno), problem zagađenja prirode će uskoro postati regionalni", zaključuje se u saopštenju Građanskog preokreta.
 
  • +384

    13.06.2019 19:59
    Broj komentara (NULA) najbolje oslikava koliko je nizak nivo ekoloske svesti cak i kod prosvecenijeg dela javnosti (koja cita ovaj portal).
    Skuvani smo. Cestitam nam svima.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina

SVM samostalno na lokalne izbore u Vojvodini

Savez vojvođanskih Mađara (SVM) na predstojeće lokalne izbore u vojvođanskim opštinama i gradovima izlazi samostalno kao i u prethodnih 17 godina, saopštio je predsednik SVM Balint Pastor.

Kovinu 10 miliona dinara za nove pontone

Opština Kovin saopštila je da joj je Ministarstvo turizma i omladine dodelilo 10 miliona dinara za realizaciju projekta "Proširenje postojećeg pontona na Dunavcu za plovne objekte".