Kula: Iz slavina teče narandžasta voda, oseća se i pesak

Iz slavina u Ulici Mikloša Radnotija na periferiji Kule curi narandžasta mutna voda.
Kula: Iz slavina teče narandžasta voda, oseća se i pesak
Foto: Pixabay
Mlaz iz gradskog vodovoda, pričaju stanovnici, počeo je da se muti i žuti pre mesec dana, a već dve sedmice je takav da voda, koja se naplaćuje kao pijaća, ne sme ni da se okusi, a kamoli pije, iako potrošači, aludirajući na njenu boju, primećuju kako im iz slavina teče pivo. 
 
U JKP "Komunalac" u Kuli objašnjavaju za Novosti da su uzrok "slepi krakovi" u vodovodnoj mreži, iz kojih kroz slavine izlazi nakupljeni talog. Potrošači smatraju da bi problem mogao da se izbegne kad bi se mreža bolje održavala.
 
"To nije prvi put da voda iz vodovoda ne može da se pije. Zato kupujemo flaširanu, a ovu koristimo za pranje i kupanje", kaže Marica Mecek iz Radnotijeve ulice.
 
Ivica Matkovski navodi da je voda puna mulja i da se prilikom tuširanja lepi na telo kao rđa.
 
"To se posebno dešava noću, kad je manje potrošača na mreži, pa se događaju hidraulični udari, koji podižu mulj iz vodovodnih cevi. Oseti se da u vodi ima i peska", napominje Matkovski.
 
Rukovodilac vodovoda u JKP "Komunalac" Goran Marković ističe da ovo preduzeće u sistem ubacuje ispravnu vodu, ali se u "čepovima" u Ulici Mikloša Radnotija pokreću talog i rđa.
 
"Za to je kriva i dotrajala mreža u tom delu grada, koja je napravljena pre više od 40 godina. 'Slepi krakovi' postoje, jer vodovodni sistem nije prstenast, da bi mogao sam sebe da ispira. Zato smo prinuđeni da posebno ispiramo 'čepove' i to je jedini način da se voda izbistri", ukazuje Marković.
 
Matkovski, koji je zaposlen u JKP u Srbobranu, pa poznaje problematiku, napominje da je uz ispiranje vodovodne mreže potrebno otvoriti i odmuljne šahte na kraju Radnotijeve ulice.
 
"Moraju se očistiti magistralne, ali i kućne linije. Od mulja se ne vide brojke na vodovodnim satovima, jer su to tzv. mokra brojila, potopljena u vodi", pojašnjava.
 
Najnovije zagađenje vode na periferiji Kule obnovilo je raspravu o stavci "troškovi održavanja vodovodnog priključka" na komunalnom računu. Korisnik Ištvan Nađ naglašava da se za ovu taksu, uvedenu pre više od dve godine, mesečno plaća 80 dinara, ali da komunalci dosad nikom nisu očistili šaht. Marković kaže da je taksa ekonomska kategorija i da preduzeće održava sistem do mernog mesta, a o šahtovima i svemu što je dalje od brojila moraju da brinu sami korisnici.
 
"Kula ima odličnu vodu za piće, koju redovno kontroliše Zavod za javno zdravlje u Somboru. Da bi se sprečilo zagađenje na periferiji, potrebno je rekonstruisati mrežu zamenom starih čeličnih i azbestnih cevi. Ali, o tome ne odlučuje 'Komunalac', nego lokalna samouprava", rekao je Marković.
  • Kuljanin

    15.06.2019 18:06
    LAŽ LAŽ LAŽ
    Voda je možda bakteriološki ispravna ali je čak i njihovi radnici krste kao: "je*iga, tehnička voda". Moja porodica kupuje vodu za piće zadnjih 20ak godina. Ako se popije časa vode iz vodovoda onda se oseti kao da ste ciglu večerali. Puna je svakakvih nečistoća, metala i boga pitaj. Ne sporim da prolazi testove na bakterije jer ponekad kad se čovek tušira oseti se hlor jedan kroz jedan. A ova priča sa cevima je verovatno tačna i ujedno tužna. Pišemo 2019. a furamo azbestne cevi. Ima interesantna priča i sa Liparskim vodovodom ako zanima neke novinare da ispitaju. Pozdrav. Mile iz Kule
  • Logi

    14.06.2019 20:45
    Da nije...
    ...sok?
  • Jasno k'o dan

    14.06.2019 15:03
    Dokle god je ovakvo stanje, ljudi se neće vraćati u sela.

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina