Zbog slabog roda pšenice očekuju se niske otkupne cene

Zbog natprosečno visokih temperatura ovih dana, poljoprivredni proizvođači očekuju da bi žetva pšenice mogla početi desetak dana pre uobičajenog roka.

Žetva ječma na severu Vojvodine počeće već sredinom naredne nedelje. Dušan Pilipović, poljoprivredni proizvođač iz Krajišnika, prethodne jeseni pšenicu je zasejao na površini od deset hektara, ali zbog brojnih problema tokom vegetacije ove proizvodne godine ne očekuje visok prinos.

"Zasejao sam deset hektara, ali ne očekujemo ništa, rod će biti jako loš zato što je napala bolest, pa je pšenica kasno nikla i retko", objašnjava Pilipović i dodaje da neće moći da pokrije uloženo.

"Teško da ćemo moći da pokrijemo uloženo, cenu nećemo dobiti, jer tek kad otkupe žito cena raste, a kada se kosi cena je najmanja", objašnjava Pilipović.

Dug sušan period tokom jeseni i zime produžio se sve do sredine aprila, a tada je za manje od mesec dana palo između 250 i 300 litara kiše po kvadratnom metru što nije zabeleženo u proteklih pola veka, da bi na kraju tropske vrućine koje ovih dana prelaze trideset stepeni pogoršale ionako tešku situaciju.

"Što se tiče temperature one već ne pogoduju pšenici, skraćuju period nalivanja, ubrzavaju sazrevanje i dalje zavisi od tih temperatura kada će početi žetva i koliko će sve biti ubrzano. Svakako da će se sve to odraziti sve i na smanjenje prinosa", ističe Zorica Rajačić iz Poljoprivredne stručne službe Zrenjanin.

U Srbiji je prethodne jeseni zasejano 550 do 600 hektara.

  • Tihomir

    18.06.2019 16:02
    Država podržava tajkune.
    Ko se malo razume u poljoprivrednu proizvodnju zna da od takozvanog rekordnog prinosa pšenice neće biti ništa. Najverovatnije neodgovornim izjavama / ne mogu da verujem da je neko toliko glup /, žele sniziti cenu pšenice, kako bi nakupcima obezbedili zaradu. Tajkuni neće biti pogođeni jer oni i sami izvoze ili prerađuju, ali će "mali" proizvođači imati problema da namire troškove proizvodnje. Postoji mogućnost da će se nešto pšenice izvesti, ali verovatno iz državnih rezervi, koji će se dopuniti ovogodišnjim rodom.
  • Marko

    18.06.2019 06:47
    osnove ekonomije
    Ako je na trzistu nesto deficitarno a veoma trazeno onda mu cena ide na gore! Samo u Srbiji mozes narodu da objasnis suprotno. Verovatno zato sto je trenutno vode eksperti (za lazi i prevare)
  • Pazljivi citalac

    16.06.2019 19:46
    Neko je "neinformisan"
    Kakvog "slabog roda psenice" kada na linkovima ispod pise da ce je biti i za izvoz !?
    (1) https://www.blic.rs/biznis/vesti/srbija-ce-imati-dovoljno-psenice-za-izvoz-vise-od-milion-tona/0s23fkm
    (2) https://www.b92.net/biz/vesti/srbija.php?yyyy=2019&mm=06&dd=12&nav_id=1553971
    (3) https://www.kurir.rs/vesti/biznis/3267123/srbija-ce-imati-dovoljno-psenice-za-izvoz-nesto-vise-od-miliona-tona
    - Vest je, inace, od 12.6. ...

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina

SVM samostalno na lokalne izbore u Vojvodini

Savez vojvođanskih Mađara (SVM) na predstojeće lokalne izbore u vojvođanskim opštinama i gradovima izlazi samostalno kao i u prethodnih 17 godina, saopštio je predsednik SVM Balint Pastor.