Građani Hrvatske svakodnevno prelaze granicu da bi jeftinije kupovali u Bogojevu

Vojvođansko selo Bogojevo, u opštini Odžaci, nedaleko od graničnog prelaza kod Erduta, poslednjih je godina postalo prava šoping meka za građane Hrvatske u potrazi za jeftinijim cigaretama, lekovima, namirnicama i higijenskim potrepštinama.
Građani Hrvatske svakodnevno prelaze granicu da bi jeftinije kupovali u Bogojevu
Foto: Pixabay
Kako pišu "Novosti", oni kupuju hranu, hemiju, kozmetiku, cigarete, alkoholna i bezalkoholna pića, sve moguće, i to u velikim količinama, jer je kod nas sve mnogo jeftinije, pa čak i njihovi proizvodi, kao što su "vegeta", slatkiši, "Dukatovo" mleko i jogurt... Nema pravila, da li su radni dani ili vikend, mušterije iz Hrvatske stalno prave gužve", ističe za "Novosti" prodavačica jedne trgovine u Bogojevu. 
 
Bračni par iz Vukovara napunio je torbe potrepštinama za kuhinju, suhomesnatim proizvodima, cigaretama i pićima, a potom se uputio u apoteku po "digitalni tlakomjer". Kažu da najskuplji aparat za merenje krvnog pritiska u Bogojevu košta 400 kuna (oko 6.300 dinara), a isti takav u Hrvatskoj staje 1.885 kuna (oko 30.000 dinara).
 
"Kupuju najviše lekove protiv bolova, koji se u Hrvatskoj ne mogu nabaviti bez recepta, kao i kreme svih vrsta, sirupe, dijetetske proizvode, dečju hranu, toplomere i razna pomagala, što je sve duplo skuplje kod njih", nabraja apotekarka Adrien Zambo, i napominje da apoteka radi punom parom od 8 do 21 čas.
 
Meštani Bogojeva kažu da, zbog navale kupaca iz Hrvatske, u prodavnice i apoteke odlaze rano ujutro ili predveče, kad se gužve smanje.
 
U Bogojevo u šoping stižu Slavonci i Baranjci iz Erduta, Dalja, Osijeka, Vukovara, Vinkovaca, Belog Manastira, Bijelog Brda... Porodično ili sa društvom, dolaze i na ručak ili večeru u bogojevačke restorane.
 
Predsednik Saveta MZ Bogojevo Atila Rupa kaže da su Hrvati pohrlili preko granice u Bačku posle ulaska u EU, koja im nije povećala kupovnu moć u sopstvenoj zemlji.
 
"Mi smo u Hrvatskoj ranije kupovali garderobu, električne uređaje i alat, jer je to tamo bilo jeftinije. Sad se i to obrnulo, pa su u Bogojevu za kupce koji prelaze granicu otvorene i gvožđare, farbare i prodavnica bele tehnike", navodi Rupa.  
  • Dragan

    30.01.2020 00:32
    Gradjani hrvatske svakodnevno
    Mi uvek pravimo komentar na domace proizvode,zivot,sto koristimo alo ne valja kod,nas,sto se ne iselimo ako ne valja kod nas
  • opalim te g...m

    18.06.2019 12:00
    A ja idem u Madzarsku i Rumuniju po suhomesnate proizvode i sireve. Ne usudjujem se jesti kod domacih trovaca.
  • Saša 42

    17.06.2019 21:58
    meni rekoše da idu u Bosnu
    Tamo je još jeftinije

Komentari čitalaca na objavljene vesti nisu stavovi redakcije portala 021 i predstavljaju privatno mišljenje anonimnog autora.

Redakcija 021 zadržava pravo izbora i modifikacije pristiglih komentara i nema nikakvu obavezu obrazlaganja svojih odluka.

Ukoliko je vaše mišljenje napisano bez gramatičkih i pravopisnih grešaka imaće veće šanse da bude objavljeno. Komentare pisane velikim slovima u većini slučajeva ne objavljujemo.

Pisanje komentara je ograničeno na 1.500 karaktera.

Napiši komentar


Preostalo 1500 karaktera

* Ova polja su obavezna

Ostalo iz kategorije Info - Vojvodina

SVM samostalno na lokalne izbore u Vojvodini

Savez vojvođanskih Mađara (SVM) na predstojeće lokalne izbore u vojvođanskim opštinama i gradovima izlazi samostalno kao i u prethodnih 17 godina, saopštio je predsednik SVM Balint Pastor.